Vineri, pe 17 august, deputații au anulat scutirile de la plata impozitului pe venit a câștigurilor de la loterii și pariuri sportive, precum și scutirii de TVA fără drept de deducere a mărfurilor și serviciilor importate în cadrul proiectelor de parteneriat public-privat. 

Încă la începutul acestei săptămâni, ideea era combătută de partenerul privat al „Loteriei Moldovei”. 

Milanov afirma că planurile autorităților de a impozita câștigurile vor duce, inevitabil, la pierderea încrederii în stat, dar și a diminuării veniturilor bugetare, nu la creșterea lor.„Nu ne este deocamdată clar cum va impozita statul un om care a câștigat o mașină. O altă situație elementară – un om care nu are niciun fel de alte venituri câștigă un automobil, se adresează loteriei, adică statului, ca să-și revendice premiul, iar statul îi spune: „ne cerem scuze, dar înainte ca să obții mașina, trebuie să plătești impozitul”. Taxarea va duce la dispariția loteriei, oamenii vor înceta să mai cumpere”, a exemplificat Milanov la Publika TV.

Citește și: Loteria Națională, cu câștig garantat pentru televiziuni. Câte mii de euro au fost investiți pentru reclamă, în doar șase luni

El a afirmat că biletele de loterie sunt cumpărate de oameni din toate păturile sociale.

„Sunt și oameni foarte înstăriți, dar și din cei care au luat credit ca să ia bilete. E o mare bucurie când acești oameni vin la noi pentru că sunt un exemplu viu că cei care nu mai aveau la ce spera au avut încredere în loterie și au câștigat. (...) Ceea ce oferă acum loteria, deși despre asta nimeni nu scrie, e că cel puțin 200 de oameni care au câștigat premii mari în primele 8 luni ale acestui an nu se vor gândi, încă un an sau doi, să plece din R. Moldova. Asta e foarte important. La unii viața se schimbă atât de mult încât ei decid să rămână în Moldova pentru toată viața”, afirma omul de afaceri.

În timp ce proiectul era analizat în Parlament, unii deputați au sugerat că el rezolvă și o problemă socială.

„Jocurile de noroc sunt un viciu social recunoscut în toată lumea. Or anume de asta cazinourile sunt în orașe separate și nu la fiecare colț. De aceea, loteria la fel e un viciu social, pentru că e un cazino pentru săraci. Șansa de a câștiga la loterie e cam cum e să fie lovit de trăsnet în timp ce ești mușcat de un rechin. De asta e corect ca Guvernul să ia facilitățile fiscale oferite celor care au impus publicitate de sute de mii de euro”, a afirmat vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi.

Prin legea în cauză, a fost abrogată norma privind restituirea TVA la investiții (cheltuieli) capitale efectuate în cadrul parteneriatului public-privat de interes național, precum și anularea scutirii de la plata taxei pentru unitățile comerciale și de prestări servicii pentru persoanele care practică activități declarate prin lege ca activități ce constituie monopol de stat.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!