Partenerul privat al „Loteriei Moldovei” sugerează că oamenii care au câștigat sume mari nu vor emigra din țară. Popșoi: Loteria e cazinoul săracilor, e un viciu social

Partenerul privat al „Loteriei Moldovei” sugerează că oamenii care au câștigat sume mari nu vor emigra din țară. Popșoi: Loteria e cazinoul săracilor, e un viciu social

La finele acestei săptămâni, Parlamentul a anulat facilitățile fiscale pentru activitățile jocurilor de noroc. În pragul acestei decizii, partenerul privat al „Loteriei Moldovei”, directorul general al NGM Company, Plamen Milanov, a oferit advertoriale, a participat la dezbateri publice și emisiuni TV pentru a apăra interesele companiei. Anume în emisiunea „Zi de zi” de la Publika TV, Milanov a sugerat că unul dintre efectele câștigurilor la loterie este că oamenii care le-au obținut nu se mai gândesc să plece din țară. Mai mult, el a afirmat că unii oameni care, într-un final, câștigă, o fac după ce iau credite pentru a cumpăra bilete. De cealaltă parte, la ședința Parlamentului, au existat voci din majoritatea parlamentară care au afirmat că prin decizia de a anula facilitățile fiscale se rezolvă și un viciu social.

Vineri, pe 17 august, deputații au anulat scutirile de la plata impozitului pe venit a câștigurilor de la loterii și pariuri sportive, precum și scutirii de TVA fără drept de deducere a mărfurilor și serviciilor importate în cadrul proiectelor de parteneriat public-privat. 

Încă la începutul acestei săptămâni, ideea era combătută de partenerul privat al „Loteriei Moldovei”. 

Publicitate

Milanov afirma că planurile autorităților de a impozita câștigurile vor duce, inevitabil, la pierderea încrederii în stat, dar și a diminuării veniturilor bugetare, nu la creșterea lor.„Nu ne este deocamdată clar cum va impozita statul un om care a câștigat o mașină. O altă situație elementară – un om care nu are niciun fel de alte venituri câștigă un automobil, se adresează loteriei, adică statului, ca să-și revendice premiul, iar statul îi spune: „ne cerem scuze, dar înainte ca să obții mașina, trebuie să plătești impozitul”. Taxarea va duce la dispariția loteriei, oamenii vor înceta să mai cumpere”, a exemplificat Milanov la Publika TV.

Citește și: Loteria Națională, cu câștig garantat pentru televiziuni. Câte mii de euro au fost investiți pentru reclamă, în doar șase luni

El a afirmat că biletele de loterie sunt cumpărate de oameni din toate păturile sociale.

„Sunt și oameni foarte înstăriți, dar și din cei care au luat credit ca să ia bilete. E o mare bucurie când acești oameni vin la noi pentru că sunt un exemplu viu că cei care nu mai aveau la ce spera au avut încredere în loterie și au câștigat. (...) Ceea ce oferă acum loteria, deși despre asta nimeni nu scrie, e că cel puțin 200 de oameni care au câștigat premii mari în primele 8 luni ale acestui an nu se vor gândi, încă un an sau doi, să plece din R. Moldova. Asta e foarte important. La unii viața se schimbă atât de mult încât ei decid să rămână în Moldova pentru toată viața”, afirma omul de afaceri.

În timp ce proiectul era analizat în Parlament, unii deputați au sugerat că el rezolvă și o problemă socială.

„Jocurile de noroc sunt un viciu social recunoscut în toată lumea. Or anume de asta cazinourile sunt în orașe separate și nu la fiecare colț. De aceea, loteria la fel e un viciu social, pentru că e un cazino pentru săraci. Șansa de a câștiga la loterie e cam cum e să fie lovit de trăsnet în timp ce ești mușcat de un rechin. De asta e corect ca Guvernul să ia facilitățile fiscale oferite celor care au impus publicitate de sute de mii de euro”, a afirmat vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi.

Prin legea în cauză, a fost abrogată norma privind restituirea TVA la investiții (cheltuieli) capitale efectuate în cadrul parteneriatului public-privat de interes național, precum și anularea scutirii de la plata taxei pentru unitățile comerciale și de prestări servicii pentru persoanele care practică activități declarate prin lege ca activități ce constituie monopol de stat.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal