Un proiect de lege înregistrat la Cancelaria de Stat are de gând să ia de la ex-șefii statului biroul personal și consilierul personal. „Se urmărește îmbunătățirea eficienței de cheltuire a resurselor bugetare” și „raționalizarea cheltuielilor”, explică autorii. 

În prezent, foștii președinți de țară beneficiază de mașină. În cazul lui Timofti, e vorba de un Mercedes 220 CDI, fabricat în 2014, iar Snegur și Lucinschi se plimbă pe mașini Skoda Octavia fabricate în 2003. Doar Vladimir Voronin a refuzat mașina oferită de stat. 

Prin noua prevedere, statul vrea să le ofere foștilor președinți beneficiul de automobil la comandă. Cu alte cuvinte, acesta nu va mai fi permanent în gestiunea lor.

„Conform estimărilor, ca efect al intervenției legislative propuse prin proiect, vor fi eficientizate cheltuielile publice de la bugetul de stat în mărime de circa 0,5 mil. lei anual”, conchid autorii.

Facilitățile care acum se propun a fi excluse sunt relativ noi. Acestea au fost propuse de democrați, în 2016, la finalul mandatului lui Nicolae Timofti. 

Potrivit legii, un fost președinte al RM beneficiază de unele garanții sociale în caz de expirare a mandatului, de demisie sau imposibilitate definitive de exercitare a atribuțiilor precum: pensie, asistență medicală gratuită, tratament balneo-sanatorial gratuit, automobile la comandă, imunitate diplomatică și asigurare a securtății.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!