Dodon crede că majorarea tarifelor la lumină e „o comandă politică a fostei guvernări” și cere Guvernului să suspende decizia ANRE

Dodon crede că majorarea tarifelor la lumină e „o comandă politică a fostei guvernări” și cere Guvernului să suspende decizia ANRE

Președintele Igor Dodon consideră că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit noile tarife la energia electrică, mai mari cu 5,58%, la comanda fostei guvernări. Dodon cere Executivului condus de Maia Sandu să suspende decizia luată pe 16 august.

„Consiliul de administrare al acestei agenții a fost instalat în funcție de PDM, în preajma alegerilor parlamentare. Dacă anterior ANRE anunța că examinează scenariul majorării tarifului de furnizare a energiei electrice de Gas Natural Fenosa cu 3,2%, apoi, conform deciziei adoptate, majorarea este aproape dublă față de cifra inițial anunțată. Astfel, devine clar că majorarea respectivă nu are la bază calcule temeinice și justificate, dar constituie o încercare de a destabiliza situația în țară la comanda politică a fostei guvernări”, consideră președintele Igor Dodon.

Șeful statului a recomandat Guvernului „să întreprindă măsurile prevăzute de legislație pentru a suspenda decizia iresponsabilă și lipsită de argumentare a ANRE”.

Publicitate

„ANRE a revăzut nejustificat tarifele la gazele naturale și energie electrică, plasînd o bombă sub sistemul energetic al țării”, afirmă Dodon.

El a mai solicitat Cabinetului de Miniștri să vină „cu măsuri concrete de sporire a gradului de protecție socială a persoanelor cu venituri mici”.

Dodon a mai promis că personal va elabora o inițiativă legislativă de modificare a Legii cu privire la ajutorul social, „majorînd astfel multiplicatorul pentru venitul lunar minim garantat utilizat la stabilirea dreptului la ajutor pentru perioada rece a anului”. Pe final, șeful statului a promis că va merge la Moscova să renegocieze prețul la gaz.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fdodon.igor%2Fposts%2F3503401379685842&width=500

Amintim că vineri, pe 16 august, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit noile tarife pentru energia electrică furnizată cetățenilor, care sunt mai mari cu 5,58%. Potrivit hotărârii ANRE, prețul pentru consumatorii casnici va fi de 1,89 lei/kWh, față de cel actual care este 1,79 lei/kWh, mai mare cu 10 bani. Pentru consumatorii casnici care sunt racordați la rețelele de tensiune medie prețul s-a redus de la 1,60 lei/kWh la 1,53 lei/kwh, iar pentru cei conectați la rețelele de înaltă tensiune prețul a fost majorat de la 1,34 lei/kWh la 1,38 lei/kWh.

Tarifele aprobate de ANRE sunt mai mici decât prețurile solicitate de compania de furnizare a energiei electrice.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal