„Consiliul de administrare al acestei agenții a fost instalat în funcție de PDM, în preajma alegerilor parlamentare. Dacă anterior ANRE anunța că examinează scenariul majorării tarifului de furnizare a energiei electrice de Gas Natural Fenosa cu 3,2%, apoi, conform deciziei adoptate, majorarea este aproape dublă față de cifra inițial anunțată. Astfel, devine clar că majorarea respectivă nu are la bază calcule temeinice și justificate, dar constituie o încercare de a destabiliza situația în țară la comanda politică a fostei guvernări”, consideră președintele Igor Dodon.

Șeful statului a recomandat Guvernului „să întreprindă măsurile prevăzute de legislație pentru a suspenda decizia iresponsabilă și lipsită de argumentare a ANRE”.

„ANRE a revăzut nejustificat tarifele la gazele naturale și energie electrică, plasînd o bombă sub sistemul energetic al țării”, afirmă Dodon.

El a mai solicitat Cabinetului de Miniștri să vină „cu măsuri concrete de sporire a gradului de protecție socială a persoanelor cu venituri mici”.

Dodon a mai promis că personal va elabora o inițiativă legislativă de modificare a Legii cu privire la ajutorul social, „majorînd astfel multiplicatorul pentru venitul lunar minim garantat utilizat la stabilirea dreptului la ajutor pentru perioada rece a anului”. Pe final, șeful statului a promis că va merge la Moscova să renegocieze prețul la gaz.

Amintim că vineri, pe 16 august, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit noile tarife pentru energia electrică furnizată cetățenilor, care sunt mai mari cu 5,58%. Potrivit hotărârii ANRE, prețul pentru consumatorii casnici va fi de 1,89 lei/kWh, față de cel actual care este 1,79 lei/kWh, mai mare cu 10 bani. Pentru consumatorii casnici care sunt racordați la rețelele de tensiune medie prețul s-a redus de la 1,60 lei/kWh la 1,53 lei/kwh, iar pentru cei conectați la rețelele de înaltă tensiune prețul a fost majorat de la 1,34 lei/kWh la 1,38 lei/kWh.

Tarifele aprobate de ANRE sunt mai mici decât prețurile solicitate de compania de furnizare a energiei electrice. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!