Potrivit unui comunicat de presă al MAI, ordinul lui Năstase „este menit să asigure respectarea de către angajații Poliției a normelor privind oprirea vehiculelor și neadmiterea abuzurilor în activitate”.

Astfel, va fi interzisă oprirea și verificarea mașinilor în lipsa temeiurilor legale. Totodată, la oprirea vehiculului polițiștii vor fi obligați să informeze conducătorii auto cu privire la nume, funcție și temeiul legal al opririi, și vor prezenta legitimația de serviciu. De asemenea, unitățile de supraveghere a traficului vor fi amplasate numai în locuri vizibile, fiind interzisă staționarea în spații ascunse conducătorilor auto. 

În octombrie 2017, o inițiativă similară i-a aparținut lui Vlad Plahotniuc, fostul lider PDM. Atunci, de la tribuna partidului, Plahotniuc anunța că poliția de Patrulare nu va mai avea voie să oprească șoferii pentru verificări de rutină. Plahotniuc afirma că aceste controale au devenit o metodă de „hărțuire a oamenilor și un generator de corupție”. Acum doi ani, Plahotniuc a promis că polițiștii vor avea voie să oprească șoferii în trafic doar atunci când aceștia încalcă legea, sau au loc acțiuni de combatere a consumului de alcool în rândul șoferilor.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!