Andrei Năstase: „Alegerea domnului Țurcanu m-a surprins, sincer vă spun”

Andrei Năstase: „Alegerea domnului Țurcanu m-a surprins, sincer vă spun”

Vicepremierul Andrei Năstase s-a declarat suprins de alegerea deputatului socialist Vladimir Ţurcanu preşedinte al Curţii Constituţionale. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Andrei Năstase susține că și-a dorit ca în această funcție să fie „o doamnă”.

„În ce ne privește pe noi, Platforma DA, am militat pentru ca un om profesionist, care și-a demonstrat caracterul să ajungă la CC. Acest om este Domnica Manole care nu face parte din Platforma DA, nu este membră a partidului, ci este un exponent al societății civile de specialitate, care a demonstrat în timp și curaj, și caracter, și profesionalism. N-am ascuns opțiunea noastră, așa cum fac alți actori. Alegerea domnului Țurcanu m-a surprins, sincer vă spun. Mi-aș fi dorit ca președinte al CC să fie un exponent al societății civile și, de ce nu, o doamnă. Preferința mea în această speță a fost acea doamnă Șova, pe care n-am văzut-o niciodată în viață, nu cunosc cine este, dar am înțeles că vine dintr-un domeniu care nu a fost afectat niciodată de prezență politică. Și apoi, bineînțeles, o a doua opțiune putea fi Domnica Manole, ca exponent al societății civile, dar care, trecând prin acest proces electoral”, a spus Năstase pentru Radio Europa Liberă.

Totodată, liderul Platformei DA afirmă că „ceea ce s-a produs la CC ar trebui să ne de-a un semnal de alarmă”. Andrei Năstase a mai spus că a fost nevoie de un compromis cu Partidul Socialiștilor, pentru că Blocul ACUM nu deține majoritatea în Parlament. „Mi-aș fi dorit din suflet ca socialiștii să fi propus un alt candidat. Țurcan este membru al PSRM. Mi-aș fi dorit să fie un bun specialist, integru, capabil să-și demonstreze calitățile sale de judecător la CC”, a motivat Andrei Năstase.

Publicitate

Precizăm că ministra Justiției, Olesea Stamate, spune că mărturiile judecătoarei Liuba Șova, precum că alegerea lui Vladimir Țurcan la funcția de președinte al CC ar fi fost aranjată și că decizia a fost luată înainte, „constituie temei pentru anularea rezultatelor alegerii președintelui CC”.

AGORA amintește că luni, 19 august 2019, judecătorii Curţii Constituţionale l-au ales în calitate de Preşedinte al Curţii pe judecătorul Vladimir Ţurcan. Potrivit legii, Preşedintele Curţii se alege prin vot secret, pentru un termen de trei ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal