Domnica Manole dezminte acuzațiile privind alegerea președintelui CC

Domnica Manole dezminte acuzațiile privind alegerea președintelui CC

Judecătoarea Domnica Manole spune că „respinge categoric toate acuzațiile aduse în adresa sa, inclusiv totul ce s-a vorbit despre votul său”. Aceasta menționează că situația creată după alegerea președintelui Curții Constituționale este „îngrijorătoare”.

Domnica Manole, numită în funcția de judecătoare la CC de Parlament, susține că niciodată nu a acceptat presiuni ilegale asupra sa. „Nu am fost influențată de nimeni în exercitarea acestui vot. Eu, cât și colegii mei nu am fost informați și nu am cunoscut că au existat posibile tentative pentru favorizarea votului. Am jurat în fața poporului să respect Constituția, să mă supun în exercitarea funcției numai și numai Constituției, indiferent de conjunctură politică și presiuni din exterior”, scrie judecătoarea constituțională Domnica Manole pe pagina de facebook.com.

Aceasta menționează că votul este secret, consfințit prin Constituția Republicii Moldova.

Publicitate

„Secretul votului la alegerea președintelui Curții Constituționale este un principiu constituțional, statuat în Constituție la art. 136, motiv pentru care în calitatea mea de judecător constituțional, sunt obligată să-l respect, indiferent de utilitatea sau logica acestuia. (...) În calitatea mea de judecător al CC, nu-mi pot permite să-mi încalc jurământul pentru a-mi apăra propria persoană împotriva atacurilor mediatice la care sunt supusă, deoarece misiunea care mi-a fost încredințată este de a apăra ordinea constituțională, așa cum aceasta este edictată de Constituție”, explică Domnica Manole.

Precizăm că judecătoarea CC, Liuba Șova a declarat că alegerea lui Vladimir Țurcan la funcția de președinte al CC ar fi fost aranjată și că votul de azi este rezultatul unei decizii luate înainte. Liuba Șova a mai spus că ea a fost înaintată la funcția de președinte CC de Nicolae Roșca.

La rândul său, judecătorul Nicolae Roșca a menționat că el a avut altă opinie față de candidatura care trebuia să preia președinția CC. Magistratul nu a spus pe cine a votat, dat fiind faptul că votul este secret, dar spune că el a propus-o pe Liuba Șovu în această funcție.

AGORA amintește că luni, 19 august 2019, judecătorii Curţii Constituţionale l-au ales în calitate de Preşedinte al Curţii pe judecătorul Vladimir Ţurcan. Potrivit legii, Preşedintele Curţii se alege prin vot secret, pentru un termen de trei ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal