Brînzan, despre vânzarea Aeroporului din Chișinău familiei Rothschild: Statul nu are nicio pârghie să intervină în această tranzacție

Brînzan, despre vânzarea Aeroporului din Chișinău familiei Rothschild: Statul nu are nicio pârghie să intervină în această tranzacție

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, spune că statul nu poate interveni în niciun mod legal în tranzacția de vânzare a Aeroportului Internațional Chișinău, realizată între Avia Invest și NR Investment Ltd. Unica posibilitate a statului de a participa la „viața” Aeroportului ar fi să se așeze cu investitorii la masa de negocieri și să discute anumite condiții de concesionare în favoarea statului. 

„Tranzacția de ieri vine în contextul în care statul acum nu are nicio pârghie legală să intervină. Poate fi un punct de pornire ca statul să se așeze la o masă cu noii cumpărători ca să vadă condițiile de concesionare”, a explicat ministrul Brînzan. El a mai anunțat că a solicitat introducerea subiectului cu privire la aeroport pe ordinea de zi a Consiliului Suprem de Securitate.

„Contractul este foarte complex, el constă din sute de pagini și anexe. Concesionarul poate taxa 9 euro taxa de dezvoltare. La un flux de 3 milioane de pasageri pe an, asta sunt 27 de milioane. O parte din banii ăștia merg la Autoritatea Aeronautică Civilă. Putem negocia ca o sumă mai mare din acești 9 euro să vină la stat. Ar trebui de modernizat și de investit în infrastructura aeroportului, dar toate aceste lucruri le putem renegocia cu noul investitor. Ei fac parte din familia celor mai vestiți bancheri din lume. Ei par a fi investitori de bună credință, urmează să mă întâlnesc cu el și să discut”, a mai adăugat Vadim Brînzan.

Publicitate

Totodată, ministrul a spus că deși contractul a fost semnat, nu se știe dacă tranzacția dintre Avia Invest și NR Investment Ltd a avut loc. Potrivit oficialului, procedura poate dura câteva luni.

„Niciun investitor de așa anvergură nu va merge pe această tranzacție dacă statul se împotrivește”, a mai punctat ministru.

El a precizat că, pentru stat, suma contractului și alte clauze sunt confidențiale. „Indiferent de suma contractului, noi nu avem nicio pârghie de a reglementa asta. Noi doar putem renegocia niște condiții mai favorabile pentru noi”, a reiterat Brînzan.

Amintim că ieri NR Investments Ltd, o firmă vehicul de investiții din insula Guernsey, a ajuns la un acord cu Avia Invest pentru a achiziționa 95% din compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău. Acordul a fost încheiat între reprezentanții Avia Invest LLC și beneficiarul NR Investments’, Nat Rothschild. Nat Rothschild este membru al familiei Rothschild, una dintre cele mai bogate familii din lume, și fost co-președinte al companiei Asia Resources Minerals PLC, un grup de resurse naturale listat la Bursa din Londra.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal