Potrivit judecătorului Curții Constituționale (CC), Nicolae Roșca, cererea de revizuire a hotărârii de desemnare a lui Vladimir Țurcan la funcția de președinte al CC ar urma să fie examinată astăzi după-amiază. Solicitat de jurnaliști, magistratul a descris procedura de vot de luni, în urma căreia socialistul Vladimir Țurcan a fost desemnat președinte al Înaltei Curți. Nicolae Roșca spune că deocamdată judecătorii CC au avut doar un schimb de opinii despre scandalul legat de numirea lui Țurcan. „Eu personal asupra mea n-am avut presiuni. Nimeni nu m-a telefonat”, a declarat judecătorul numit din partea Guvernului.
Potrivit lui Roșca, astăzi la Curtea Constituțională au venit toți cei șase judecători aleși. Magistrații ar fi avut o schimb de opinii, fără a ajunge la o concluzie sau a lua o decizie.
Judecătorul crede că întrunirea la care magistrații vor examina cererea Domnicăi Manole de a anula hotărârea prin care Vladimir Țurcan a fost ales președinte al Curții Constituționale va avea loc în această după-amiază. „Deocamdată nu avem ce vă comunica. A fost un schimb de opinii”, ne-a spus Nicolae Roșca, menționând că își va exprima opinia față de inițiativa Domnicăi Manole doar în cadrul ședinței de la Curte.
Întrebat ce crede despre probabilitatea ca rezultatele votului pentru președinția CC să fie trucate, Nicolae Roșca a descris procedura de vot prin care a fost ales noul șef al Înaltei Curți.
„Totul depinde ce se înțelege prin trucare. Personal am văzut că din urnă au fost scoase șase buletine și au fost numărate în fața mea. Fiecare persoană care a primit buletinul s-a dus la o masă unde a bifat candidatul și l-a pus în urmă. Se întorcea, apoi următorul se apropia. Votul a fost secret, nimeni nu a putut să vadă cum a bifat. Ulterior, persoana competentă de a număra voturile a luat urna, a venit la masă și în prezența fiecăruia scotea un buletin, îl arăta. Ședința a fost prezidată de domnul judecător Ababei”, a spus Nicolae Roșca.
Întrebat pentru cine a votat pentru funcția de președinte al CC, Roșca a oferit un răspuns indirect. „Votul este secret. Am înaintat un candidat (n. r. - Liuba Șova), și pentru cine am votat, rezultă ca o concluzie firească”.
Rugat să comenteze solicitarea vicepremierului Andrei Năstase, ca toți judecătorii să-și asume public votul dat, iar în caz contrar să-și prezinte demisia, Nicolae Roșca a făcut trimitere la normele constituționale: „Ce credeți dumneavoastră, dacă în Constituție scrie că votul este secret, ce-ar trebui să facă un judecător? Să încalce Constituția sau să-l asculte pe domnul Năstase?”.
Amintim că alegerea deputatului socialist, Vladimir Țurcan, în funcția de președinte a Curții Constituționale, așa cum a anunțat luni instituția, a stârnit largi discuții în societate, dar și disensiuni publice în cadrul alianței de guvernare. Maia Sandu și Andrei Năstase, liderii blocului ACUM, le-au solicitat judecătorilor să declare pentru cine și-au dat votul, chiar dacă secretul votului este garantat prin lege.
Amintim că cei șase judecători din noua componență a CC sunt Nicolae Roșca, Liuba Șova (din partea Guvernului), Vladimir Țurcan, Domnica Manole (din partea Parlamentului) și Serghei Țurcan și Eduard Ababei (din partea Consiliului Superior al Magistraturii).
Până la această oră, dintre cei șase, Nicolae Roșca, Liuba Șova și Domnica Manole și-au declarat public preferințele. Astfel, Nicolae Roșca a declarat că a înaintat-o la această funcție pe Liuba Șova, sugerând că tot pe ea a votat-o. Liuba Șova a spus că și-a dat votul pentru propria persoană, iar Domnica Manole a negat că a votat pentru Vladimir Țurcan.
Totodată, Liuba Șova a publicat mesaje prin care susține că s-a încercat influențarea sa pentru a-și da votul pentru Vladimir Țurcan.
Citește și: Judecătorul Nicolae Roșca vorbește despre alegerea președintelui CC: „Nu mi-a plăcut soluția...”
Președintele CC este ales prin votul majorității judecătorilor, adică cu votul a cel puțin patru judecători din cei șase.
Vezi și aceste știri

O investigație Reuters a scos la iveală că cel puțin 14 companii rusești de armament nu ar fi fost vizate de sancțiunile occidentale impuse după invazia Rusiei în Ucraina

SUA oferă Ucrainei mai multă muniție pentru sistemul HIMARS în cadrul unui nou pachet de ajutor în valoare de 820 de milioane de dolari

Un tânăr a decedat în urma unei explozii produse într-un apartament din sectorul Botanica
Advertoriale

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)
