Comercianții susțin că de o popularitate deosebită se bucură elementele de birotică.

„Caiețele, învelitori, creioane, pixuri, carioci, cele mai necesare pentru elevi din clasa 1. Cei mai mari își iau singuri 2-3 caiețele și le ajunge”, a declarat o vânzătoare. 

Sumele pe care ajung oamenii să le scoată din buzunare depind de preferințele copiilor, dar și de grosimea pungii.

„Sunt care cheltuiesc și 800 de lei dacă iau tot necesarul. Sunt care cheltuie 300, 400 de lei, sau 100”, a explicat comercianta.

Și uniformele școlare sunt la mare căutare. Pentru a-și trimite picii eleganți la 1 septembrie părinții sunt nevoiți să scoată bani grei din buzunar. De exemplu, o cămașă pentru un băiețel costă aproximativ 280 de lei, iar un sacou ajunge până la 600 de lei. La fete treaba e și mai complicată: un set complet poate ajunge până la o mie de lei, în timp ce un simplu sarafan costă 350 de lei.

Părinții spun că pentru a echipa complet un școlar este nevoie de câteva mii de lei.

„Foarte, foarte scumpe. Scump dar nu avem ce face, trebuie să ducem copiii la școală”, a spus o femeie.

„Având în vedere că nu am cumpărat elemente de birotică, doar pentru haine am cheltuit aproximativ 2.000 de lei. Nu e ieftin, dar pentru copii nu ne pare rău”, a declarat o cumpărătoare.

 „În comparație cu salariile pe care le primim prețurile sunt mari. Au crescut în vacanță și acum trebuie să cumpăr de jos, de la încălțăminte, pantaloni, maiouri. Totul absolut. Mă gândesc la cinci mii pentru doi copii. Pentru început. Numai rechizitele cât costă”, a adăugat o femeie.

 Iarmarocul de pe strada Varlaam va fi deschis până pe 14 septembrie. Un alt târg școlar a fost deschis, tradițional, la Centrul de Expoziții Moldexpo. Iarmarocul va activa, însă, doar până pe 1 septembrie.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!