O postare fake a devenit virală și s-a propagat pe mai multe site-uri românești și din R. Moldova. Un utilizator Facebook, Mircea Vintilescu, care se recomandă „specialist în monitoringul integrat al mediului” anunţa, pe 18 august că „norul radioactiv din nord-vestul Rusiei mătură mâine tot teritoriul României”. Postarea de pe Facebook s-a viralizat atât de mult, încât Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare din România a emis un comunicat prin care să dezmintă că ar exista un pericol la adresa sănătăţii cetăţenilor României și țărilor vecine, scrie Digi24.
„Cu privire la articolul apărut în presă, cu titlul «Norul radioactiv din nord - vestul Rusiei mătură mâine tot teritoriul României», transmis în media online de către Evenimentul Regional al Moldovei, CNCAN dezminte total această infomație falsă răspândită în spațiul public.
Mesajul a fost catalogat drept fake news şi de instituţiile europene. Reprezentanţa Comisiei Europene în România a dezminţit şi ea informaţia şi a anunţat că nu există îngrijorări privind măsurătorile de radioactivitate.
Contactat de Digi24.ro, Mircea Vintilescu, autorul postării de pe Facebook îşi menţine afirmaţia că pericolul există, chiar şi după acest val de dezminţiri.
Mai mult, Vintilescu continuă să susţină informaţia, în pofida dezminţirii CNCAN şi în pofida interpretării de către alţi specialişti, dar mai ales în pofida dezminţirii de către instituţiile europene: „Verificarea informaţiei pe care eu am avut-o din aceste surse de informare europene am discutat-o cu foşti colegi din institutul naţional de cercetare-dezvoltare pentru protecţia mediului care şi ei astăzi sunt pensionari şi i-am întrebat dacă e pericol şi mi-au spus că e foarte mare pericol. Indiferent dacă norul este la mare altitudine sau la joasă altitudine pentru că există o dispersie şi mi-a explicat un om de specialitate, eu nu mă pricep la radioactivitatea mediului, eu am altă specialitate tot în domeniul protecţiei mediului, eu sunt specialist în monitoringul integrat al mediului, mi-a explicat de riscul acestei explozii, pentru că n-ar fi fost o explozie care să emane numai radiaţii ci şi radionucliţi, particule radioactive care astea dacă ajung în corp, te ucid. Nu ştiu dacă aţi urmărit serialul Cernobîl. Nu radiaţia i-a omorât pe oameni, ci cei care au inhalat particulele radioactive şi ei au încercat să-mi explice care sunt riscurile”, consideră autorul postării.
Vezi și aceste știri

Primele schimburi comerciale de energie electrică cu Ucraina și R. Moldova încep pe 30 iunie pe interconexiunea dintre Ucraina și România

Lituania a interzis importurile de gaze naturale din Rusia
