„În cazul vânzării Gas Natural Fenosa, m-am întâlnit cu reprezentanții, vânzătorul și cumpărătorul. Am identificat ultimul beneficiar al acestei tranzacții, o persoană fizică, un miliardar din Cehia, Jiří Šmejc, care deține 80% din această investiție. El personal a semnat acest acord de neînstrăinare a activului fără acordul preliminar a Consiliului Suprem de Securitate”, a declarat Brînzan. „Astfel ne-am protejat că acest activ nu pleacă în mâinile unui investitori dubioși și nedoriți”, a explicat ministrul.

Citește și: Cine va fi noul proprietar al Gas Natural Fenosa? Fondatori ce duc în offshore

Amintim că în primăvara acestui an se anunța că finalizarea tranzacției se prevede până în luna iunie, odată cu preluarea integrală a controlului de către cumpărător. Pe atunci, valoarea tranzacției era evaluată la 141 de milioane de euro, inclusiv dividendele înainte de închidere, raportate de companie în această vineri, care nu se așteaptă ca operațiunea să genereze câștiguri semnificative de capital.

Jiří Šmejc a fost unul dintre cei mai de seamă antreprenori și manageri din Europa Centrală. El este creatorul grupului de investiții EMMA Capital Group. Smejc mai deţine o televiziune şi o serie de alte active.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!