Potrivit Oficiului Avocatul Poporului, unul dintre deținuți s-a aflat în greva foamei timp de 30 zile pe motivul „dezacordului cu sentința judecătorească”, iar ceilalți doi condamnați - pentru că li s-au refuzat transferul la o instituție medicală.

Unul dintre condamnați era extenuat și într-o stare depresivă, anunță Oficiul Avocatului Poporului care spune că potrivit codeținuților, acesta nu a beneficiat de supraveghere medicală permanentă, contrar prevederilor articolului 223 din Codul de executare.

Alt deținut suferea de o maladie în acutizare, fapt ce-i crea dureri fizice insuportabile. Conform Avocatului Poporului, asistența medicală acordată în penitenciarul de la Brănești nu a avut efect.

Cel de-al treilea deținut se afla în greva foamei de șase zile. Acesta avea dureri acute la membrele posterioare, cauzate de maladia/dizabilitatea sa. Acesta a solicitat administrației Penitenciarului nr. 11 Bălți, unde s-a aflat anterior, transferul într-o instituție medicală, însă Administrația Națională a Penitenciarelor l-a transferat în Penitenciarul nr. 18 de la Brănești, precizează Avocatul Poporului.

Echipa de la Oficiul Avocatul Poporului a constatat supraaglomerarea penitenciarului cu 78 de persoane peste limita admisibilă. „Din lipsa spațiilor destinate deținerii persoanelor aflate la refuzul de hrană, acestea erau plasate într-o încăpere improvizată care nu corespunde standardelor și normelor minime aplicabile în materie și sunt incompatibile cu respectarea demnității umane, au efect dăunător asupra sănătății mentale, somatice și sociale a persoanelor private de libertate”, anunță Avocatul Poporului printr-un comunicat de presă.

Avocatul Poporului susține că a cerut administrației Penitenciarului nr. 18 de la Brănești transferarea de urgență a celor trei deținuți în spitalul penitenciar pentru a le asigura respectarea dreptului la sănătate și integritate fizică/psihică.

Totodată, Oficiului Avocatului Poporului menționează că unul dintre cei trei deținuți a renunțat la greva foamei abia pe 14 august 2019, după 44 de zile de protest și după transferul deținuților la spitalul-penitenciar pentru acordarea tratamentului medical necesar.

Precizăm că peste 300 de oameni au murit în închisorile din Republica Moldova în ultimii zece ani. Cei mai mulți deținuți mor în celule din cauza bolilor - cele mai frecvente fiind maladiile cardiovasculare, cancerul, leziunile traumatice și intoxicațiile, iar alții... se sinucid.

Numai în primele șase luni ale anului 2019 au decedat 20 de condamnați, cu 45% mai mulți decât în aceeași perioadă a anului 2018. ANP anunță că numărul populației din penitenciare înregistrează o tendința naturală de scădere. La 1 iulie 2019 erau aproape șapte mii de persoane, cu 332 de oameni mai puțini (4,54%) față de anul trecut.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!