Dosarele de rezonanță vor fi investigate mai eficient. De la munca pe hârtie, procurorii trec la programe avansate (VIDEO)

Dosarele de rezonanță vor fi investigate mai eficient. De la munca pe hârtie, procurorii trec la programe avansate (VIDEO)

Procuratura promite că va investiga mai repede și mai eficient dosarele de rezonanță. Totul datorită unui program soft, IBM I2, și a unui echipament performant. Tehnologiile, în valoare de un milion de lei, au fost donate de Ambasada Statelor Unite din Republica Moldova.

„Noile instrumente și tehnologii, care sunt cu succes utilizate în peste 150 de state, vor spori considerabil capacitățile investigative și analitice de prevenire, detectare și instrumentare a unor dosare de rezonanță, cum ar fi fraude financiar-bancare, atacuri cibernetice, trafic de persoane, de droguri și alte infracțiuni”, a dat asigurări procurorul general interimar, Dumitru Robu.

„Oamenii din Moldova așteaptă mai mult de la Procuratură în ceea ce privește înfruntarea marilor infracțiuni financiare din anii recenți. Acest lucru nu poate fi realizat peste noapte. Cunoaștem că ne așteaptă multă instruire și muncă să facem această tehnologie să funcționeze”, a spus ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan, prezent la ceremonia de transmitere a tehnologiilor.

Publicitate

Programul va fi folosit și pentru investigarea „furtului miliardului”.

„În cazuri de asemenea rezonanță este foarte multă informație, care trebuie sistematizată și actualizată. Cu ajutorul programului IMB I2, mai operativ și mai calitativ vor fi prezentate datele pentru investigarea ulterioară a infracțiunilor. Programa ne va arăta fluxurile, legăturile, tranzacțiile”, a declarat procurorul-șef al Secției tehnologii informaționale și combaterea crimelor cibernetice din cadrul Procuraturii Generale, Veaceslav Soltan.

După introducerea mai multor date, softul găsește legătura dintre ele și prezintă o analiză grafică. Datele pot fi introduse manual de procurori sau automat, din cadrul diverselor procese penale. De asemenea, programul poate fi conectat la bazele de date din alte instituții, cum ar fi Agenția Servicii Publice, Poliția de Frontieră sau Serviciul Vamal.

„Nu vor fi copiate bazele de date, dar vor fi extrase numai metadatele care sunt aferente pentru un proces penal pe care-l investighează procurorii. Ca să nu stea procurorul manual să facă o analiză a datelor și să spună că iată datele de trecere a frontierei de către o persoană au legătură cu datele unei persoane implicată într-un proces penal. Asta va fi făcut automat de către programul I2”, a menționat Veaceslav Soltan.

Responsabilii dau asigurări că accesul la date va fi limitat. Ele vor fi prelucrate de câte doi procurori de la Procuraturile Generală, pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și cea Anticorupție. Vor putea folosi datele respective și procurorii care investighează un anumit dosar.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal