Produse alimentare infectate cu Salmonela, depistate la restaurantul în care s-au intoxicat 74 de oameni

Produse alimentare infectate cu Salmonela, depistate la restaurantul în care s-au intoxicat 74 de oameni

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a încheiat investigația asupra cazului de toxinfecție alimentară care a avut loc la 10 august curent la un restaurant din Chișinău. În urma investigațiilor s-a constatat că bucatele care conțineau carne erau infectate cu Salmonela. 

Rezultatele de laborator a probelor alimentare au demonstrat că în bucatele preparate (bujenină, ruladă de pui, fileu de somon sărat și pește somon fileu neprelucrat) s-au depistat bacterii coliforme și Salmonela.

Drept consecință, au fost spitalizate 44 de persoane, dintre care 39 au fost infectate cu Salmonela.

Inspectorii ANSA precizează că toate produsele alimentare și băuturile servite la masă erau însoțite de acte ce atestă proveniența și calitate lor. Produsele de patiserie pentru masa fourchette și tortul de sărbătoare, furnizate de o companie din municipiul Bălți, erau însoțite de cerificate de calitate, dar livrate cu transport neautorizat, fără condiții termice speciale și cu lipsa facturii de transport.

Totodată, din numărul total de angajați ai localului – 25, s-a stabilit că 10 persoane nu dispun de examen medical, iar 20 au instruirea igienică expirată sau lipsește.

„În local lipsesc proceduri de înregistrare a stării de sănătate a angajaților, precum și examenul și instruirea medicală, proceduri aprobate privind igiena curentă și dezinfecția încăperilor, utilajului, ustensilelor, inclusiv registrele de evidența”, precizează ANSA.

Agentul economic și-a sistat activitatea până la înlăturarea neconformităților. În același timp, inspectorii ANSA au aplicat amenzi pentru neregulile depistate.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.