Cabinetul de Miniștri urmează să declare, la ședința de astăzi, ziua de 23 august drept Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare. În plus, prin hotărâre de Guvern, zilele de 23 și 24 august se declară zile de doliu (ulterior, ziua de 24 august a fost exclusă). Decizia semnată de Maia Sandu vine în contradicție cu decizia președintelui Igor Dodon, care intenționează să organizeze „un concert grandios” dedicat „eliberării Moldovei de fascism”.
UPDATE: Ulterior, din document a fost exclusă ziua de 24 august. Serviciul de presă al Guvernului susține că s-a produs o eroare tehnică.
UPDATE: De menționat că ministrul Apărării Pavel Voicu și bașcanul Irina Vlah s-au abținut de la vot.
Executivul vrea ca de 23 și 24 august, în toate localitățile, precum și în misiunile diplomatice și consulare ale Republicii Moldova de peste hotare să fie arborat în bernă drapelul de stat.
„În ziua de 23 august, la ora 10.00, în semn de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, indiferent de ideologie, Guvernul și autoritățile publice vor păstra un moment de reculegere. Autoritățile administrației publice centrale și locale vor organiza la 23 și 24 august activități pentru marcarea acestui eveniment, în limitele alocațiilor bugetare”, se arată în document.
În plus, Guvernul recomandă autorităților publice, întreprinderilor și organizațiilor „să renunțe, în aceste zile, la desfășurarea acțiunilor distractive cu caracter de masă”.
De asemenea, „Teleradio-Moldova” e îndemnată să anunțe un moment de reculegere în memoria victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare la 23 august, ora 20:00.
AGORA menționează că președintele Igor Dodon a anunțat marți, 13 iunie, că în contextul „aniversării a 75-a a eliberării Moldovei de fascism”, va organiza un concert „grandios” în Piața Marii Adunări Naționale. În plus, Dodon organizează depuneri de flori la Complexul Memorial „Eternitate”, o ceremonie de comemorare la Complexul Memorial „Capul de Pod Șerpeni”, inaugurarea Monumentului eroilor eliberatori ai capitalei, din fața sediului Academiei de Științe a Moldovei și prezentarea filmului documentar „Operațiunea Iași-Chișinău. Istoria Moldovei”, realizat sub egida sa.
Vezi și aceste știri

Deciziile CSE: Negocieri directe pentru energia electrică, nou termen de plată pentru Moldovagaz și noi facilități pentru agricultori

Turcia se opune în continuare aderării Suediei la NATO. Erdogan cere măsuri împotriva terorismului

Un nou punct de trecere a frontierei cu România, instituit la Leova. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale
Advertoriale

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani
