Sergiu Racoveț este un tânăr din localitatea Coșnița, raionul Dubăsari, care a muncit mai mult timp peste hotare, iar de câțiva ani s-a întors în țară și a decis, alături de familia sa, să investească în cultivarea  acestei plante agricole.

„Este primul an când noi cultivăm porumb zaharat. Anul viitor nu o să ne extindem dar o să rămânem cu terenurile pe care le avem și o să cultivăm această cultură”, spune agricultorul.

Deși crește și alte legume și îngrijește de o livadă, tânărul agricultor consideră că porumbul zaharat este o cultură rentabilă, datorită faptului că se culege mai repede decât cel obișnuit dar și pentru că roada este mai bogată.

„Avantajele sunt mai mari. Porumbul zaharat avem posibilitatea de a-l vinde în stare proaspătă la un preț mult mai bun ca porumbul furajer. Avem patru ha de porumb zaharat. Așteptăm vreo 40 de mii de știuleți la ha. Producția o vom realiza pe piața locală, în Chișinău”, planifică Sergiu Racoveț. La piața angro, fermierul planifică să vândă știuleții la prețul de 2 lei/bucata.


Totuși, porumbul zaharat necesită mai multă grijă spre deosebire de cel furajer. Tânărul agricultor a testat solul înainte de semănat, iar acum datorită unui grant oferit de USAID, Sergiu încearcă mai multe tipuri de irigare pe diferite loturi de porumb.

„Agricultură fără apă e imposibil de făcut, nici nu merită de apucat. Aici la lotul acesta avem irigare aeriană, mai deținem un lot demonstrativ cu picurare subterană și prin aspersiune. Cea mai eficientă în părerea mea, la porumbul zaharat este picurarea aeriană”, crede fermierul.

Fie că-i secetă sau zi ploioasă, fermierul monitorizează sistemul de irigare astfel încât apa să fie folosită rațional. În plus, aceasta este îmbogățită cu substanțe nutritive pentru plante.

„Prin sistemul acesta de picurare noi introducem fertilizanți, în dependență de ce are nevoie planta, în dependență de analiza solului”, a explicat agricultorul.

Terenul a fost pregătit din toamnă și semănat în câteva etape în luna iunie. Acum, producătorul are o altă provocare. Trebuie să reușească să strângă și să vândă roada în doar câteva zile de la coacere, întrucât acest tip de porumb se usucă foarte repede.


Pentru dezvoltarea afacerii, producătorul a beneficiat de un grant în valoare de 200 mii de lei, oferit de USAID în cadrul Proiectului „Agricultura performantă în Moldova”. Cu acești bani, antreprenorul și-a cumpărat o semănătoare de precizie și a acoperit o parte din cheltuielile de irigare.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!