„Insistăm pe rezolvarea problemei la CC, chiar dacă în multe țări în CC sunt delegați oameni de către politic, pentru țara noastră, recunosc că nu a fost o idee bună să fie delegați oameni pe criterii politice, pentru că încrederea societății în politic și în instituții de drept total independente este încă foarte scăzută, pornind de la toate abuzurile comise de regimul precedent”, a declarat Maia Sandu.

Cel mai bine este să se revadă decizia de către CC, să ajungă în fruntea CC o persoană care nu a avut calitatea de membru de partid în trecut. [...] Pentru a reda credibilitatea cetățenilor în reformele Justiției, în faptul că organele de drept vor ajunge independente, considerăm că aceste decizii trebuie revizuite. Acest lucru e important și pentru actualii membri ai CC. Cred că ei își doresc ca această componență și deciziile pe care le vor lua să nu poată fi puse la îndoială”, a spus lidera PAS.

„Aceasta este poziția mea în calitate de prim-ministru și poziția colegilor mei de la PAS și din blocul ACUM”, a punctat șefa Guvernului.

Citește și: Igor Dodon: Ceea ce s-a întâmplat la Curtea Constituțională a fost o greșeală

Co-președinta blocului ACUM nu a comentat prea mult declarația de miercuri a deputatului Lilian Carp, care ar putea părăsi blocul ACUM dacă Vladimir Țurcan va rămâne șeful Curții Constituționale.

„Cu toții suntem îngrijorați de această situație, cu toții ne dorim soluționarea. N-o să comentez dacă e o soluție bună să plecăm dintr-o fracțiune sau alta doar pentru că CC nu conștientizează faptul că e important să facă primul pas credibil, așa încât să nu existe nicio suspiciune în societate”, a spus Maia Sandu.

Cât despre apartenența politică a judecătorului Nicolae Roșca, lidera PAS a declarat că acesta nu mai este membru PAS: „Domnul Nicolae Roșca, care a fost membru PAS, și-a depus demisia în ziua în care a fost numit la Curte, în ziua în care și-a depus jurământul în Parlament”.

Citește și: „Am văzut șase buletine de vot”. Judecătorul Nicolae Roșca, despre situația de la CC și solicitarea lui Năstase (VIDEO)

Amintim că alegerea deputatului socialist, Vladimir Țurcan, în funcția de președinte a Curții Constituționale, așa cum a anunțat luni instituția, a stârnit largi discuții în societate, dar și disensiuni publice în cadrul alianței de guvernare. Maia Sandu și Andrei Năstase, liderii blocului ACUM, le-au solicitat judecătorilor să declare pentru cine și-au dat votul, chiar dacă secretul votului este garantat prin lege.

Amintim că cei șase judecători din noua componență a CC sunt Nicolae Roșca, Liuba Șova (din partea Guvernului), Vladimir Țurcan, Domnica Manole (din partea Parlamentului) și Serghei Țurcan și Eduard Ababei (din partea Consiliului Superior al Magistraturii).

Până la această oră, dintre cei șase, Nicolae Roșca, Liuba Șova și Domnica Manole și-au declarat public preferințele. Astfel, Nicolae Roșca a declarat că a înaintat-o la această funcție pe Liuba Șova, sugerând că tot pe ea a votat-o. Liuba Șova a spus că și-a dat votul pentru propria persoană, iar Domnica Manole a negat că a votat pentru Vladimir Țurcan.

Totodată, Liuba Șova a publicat mesaje prin care susține că s-a încercat influențarea sa pentru a-și da votul pentru Vladimir Țurcan.

Citește și: Judecătorul Nicolae Roșca vorbește despre alegerea președintelui CC: „Nu mi-a plăcut soluția...”

Președintele CC este ales prin votul majorității judecătorilor, adică cu votul a cel puțin patru judecători din cei șase.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!