Procurorul este interesat dacă acest articol permite sau nu pornirea urmăririi penale în privința judecătorilor constituționali atât pe durata exercitării mandatului și după încetarea acestuia, fără avizul prealabil al Curții Constituționale. 

Articolul 137: Independenţa. Judecătorii Curţii Constituţionale sînt inamovibili pe durata mandatului, independenţi şi se supun numai Constituţiei.

De menționat că sesizarea a fost depusă pe fundalul unor „turbulențe” la Înalta Curte, în contextul în care completul este acuzat că a ales un președinte pe criterii politice. Noul complet, printre altele, a fost votat nici o săptămână în urmă.

Amintim că la început de august, prin ordonanţa procurorului general interimar, Dumitru Robu, a fost dispusă iniţierea unei cauze penale pe faptul uzurpării puterii de stat, în perioada 7 – 14 iunie 2019, de către fosta guvernare a Republicii Moldova. 


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!