Consiliul de administrație al ANRE a decis că e momentul potrivit pentru a elimina aşa-zisele subvenţii încrucişate între consumatorii conectaţi la reţelele de tensiune înaltă, medie şi joasă. 

Pentru consumatorii conectaţi la liniile de tensiune medie tariful s-a diminuat cu 7 bani/kWh (4,6%) în cazul Gas Natural Fenosa (GNF) Furnizare Energie, iar la Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE Nord) cu 3 bani/kWh (1,9%) faţă de prețurile precedente.

Pentru consumatorii conectaţi (populaţie, baruri, magazine etc) la liniile de tensiune joasă au fost stabilite preţuri reglementate cu 32 bani/kWh (16,6%) mai mari în cazul FEE Nord (223 bani kWh) şi cu 10 bani/kWh (5,4%) mai mari în cazul Gas Natural Fenosa Furnizare Energie (189 bani/kWh).

Altfel spus presiunea tarifară pe companii s-a redus şi am putea să ne aşteptăm la o reducere a preţurilor la anumite produse şi nu la o creştere precum anunţă apocaliptic unele surse mass-media, citând şefi de companii, asociaţii şi patronate.

Factorii ce au influenţat majorarea preţurilor

După 4 zile de la adoptarea noilor tarife, ANRE a venit cu unele explicaţii a factorilor ce au influenţat creşterea lor. În baza analizei calculelor tarifelor și prețurilor prezentate, ANRE a constatat existența factorilor obiectivi care, în conformitate cu prevederile legale, cu metodologiile tarifare în vigoare conduc la necesitatea revizuirii costurilor din componența tarifelor de distribuție și prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice pentru anul 2019. Printre cei mai importanți sunt evoluția cursului de schimb mediu anual al monedei naționale față de dolarul SUA; majorarea prețului mediu de import al energiei electrice și investițiile noi.

Mai multe detalii citiți pe mold-street.com.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!