
Slusari sugerează că cele trei bănci cu probleme nu erau încă devalizate când s-au acordat garanțiile de stat: Rulajul era imens
Banca de Economii, Banca Socială și Unibank s-ar fi descurcat fără ca statul să acorde garanțiile de stat în toamna anului 2014. Asta afirmă președintele comisiei de achetă a fraudei bancare, Alexandru Slusari. El a ieșit la presă cu „șapte pagini” ale unui document care ar arăta câte plasamente a banilor s-ar fi produs în noiembrie 2014, tocmai când statul pompa bani prin garanții. Vicepreședintele Parlamentului a mai cerut Băncii Naționale să prezinte informație despre suma banilor care a ieșit din cele trei bănci după acordarea garanțiilor. Declarațiile au fost făcute după ce comisia l-a audiat pe ex-ministrul Finanțelor, Anatol Arapu.
・
„Aici e informație exhaustivă câți bani au fost atrași și plasați în cele trei bănci de la 1 la 27 noiembrie, șapte pagini. Asta referitor la declarațiile că atunci când s-au dat garanțiile băncile erau deja devalizate și nu erau bani. Dară de ce rulajul banilor a fost unul imens? Când am făcut calcule câți bani au intrat acolo, m-a luat groaza. Nu voi vehicula nicio cifră, că sunt groaznice, și cu certitudine nu e doar un miliard. Azi am solicitat de la BNM câți bani au ieșit din bănci după acordarea garanțiilor de stat. Noi înțelegem că cele mai grave crime s-au întâmplat după acordarea garanțiilor de stat”, a afirmat Slusari.
Vicepreședintele Legislativului a spus că la audieri s-a prezentat fost ministru al Finanțelor, Anatol Arapu. Acesta le-a comunicat deputaților din comisie că cele trei bănci duceau o politică ireațională, între 2013 și 2014. „Arapu a spus că din 2013 până în 2014 el sesiza BNM despre neregulile de la cele trei bănci. Nefiind mare specialist în sectorul bancar, și pentru mine e evident că ce era în 2014 era lipsit de sens economic”, a spus Slusari.
Deputatul a spus că Arapu nu a putut explica de ce supravegherea bancară nu a fost instituită mai devreme. „A dat din umeri și a spus că așa a decis alianța”, a conchis Slusari. Comisia de anchetă a trimis solicitări la Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional prin care a cerut să-i fie prezentate notele informative referitor la expertizele efectuate în perioada 2013-2014 în cele trei bănci devalizate. În plus, Slusari a mai adăugat că după ce comisia a audiat 23 de persoane, deputații o așteaptă și pe fosta șefă de la „Victoriabank”, Natalia Politov, însă aceasta nu s-a prezentat.