Ion Șoltoianu, care s-a aflat în detenție timp de opt ani, a fost pus în libertate după ce, din 1 ianuarie 2019, au intrat în vigoare noile modificări la Codul de procedură penală care prevăd că persoanele deținute cel puțin zece zile în condiții inumane ori degradante pot solicita reducerea pedepsei sau despăgubiri bănești.

Penitenciarul nr. 13 a fost obligat să-l elibereze pe Ion Șoltoianu printr-o decizie a Judecătoriei Chișinău. Documentul nu a fost făcut public pe portalul instanțelor naționale de judecată.

Decizia Judecătoriei Chișinău a fost contestată la Curtea de Apel de către Administrația Națională a Penitenciarelor. „De-a lungul anilor s-au mai îmbunătățit condițiile. Nu poți să spui că în Penitenciarul nr. 13 sunt atâtea celule și toate sunt într-o stare dezastruoasă. S-a mai investit, s-au mai făcut reparații. S-au cheltuit bani de la bugetul de stat, bani nu puțini. Dar CEDO nu stabilește condiții inumane și degradante doar spațiul unde este executată pedeapsa”, a explicat purtătorul de cuvânt al ANP pentru ZdG decizia de a contesta la Curtea de Apel hotărârea.

Ion Șoltoianu a fost condamnat în octombrie 2013 la 14 ani de închisoare. În 2016, Curtea de Apel a redus pedeapsa pe numele lui Ion Șoltoianu la 12 ani. Acesta a fost condamnat pe 3 capete de acuzare: omor, păstrare ilegală de arme şi şantaj asupra omului de afaceri Ghenadie Calaraş, pe care l-a forţat, împreună cu alte persoane, să cedeze acţiuni dintr-o afacere cu cazinouri.

Ion Şoltoianu este un sportiv moldovean din domeniul artelor marţiale. A fost campion al fostei URSS, campion european şi mondial la diferite genuri de sport de contact: Box, lupte corp la corp, kickboxing sau muay thai. 

AGORA amintește că în primele șase luni ale anului 2019 au decedat 20 de condamnați, cu 45% mai mulți decât în aceeași perioadă a anului 2018. Consiliul pentru prevenirea torturii susține că situația din penitenciarele din Republica Moldova se înrăutățește. Membrul Consiliului, Dumitru Rusu susține că deținuții din izolatoarele de detenție nu au acces la sistem de canalizare, igienă corespunzătoare și mâncare, iar izolatoarele nu au suficienți carburanți. Constatările se conțin în Raportul pentru anul 2018 situația privind prevenirea torturii în Republica Moldova.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!