„Alegerea suverană a Moldovei este de a respinge cu fermitate orice intenție de creare a federației între Moldova și regiunea transnistreană separatistă, fapt care ar menține Republica Moldova într-o zonă gri între Est și Vest și ne-ar împiedica să urmăm o politică externă independentă, inclusiv integrarea în UE.”, a spus Maia Sandu în discursul său de la Vilnius, Lituania.

În același timp, Maia Sandu a precizat importanța Lanțului Libertății al țărilor baltice (Estonia, Letonia și Lituania) de la 23 august 1989 în semn de protest împotriva zilei infame în care Pactul Molotov-Ribbentrop a împărțit Europa de Est între Germania nazistă și Uniunea Sovietică.

Șefa Guvernului Moldovei s-a întâlnit la Vilnius cu președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, ministrul de Externe, Linas Linkevicius, și cu premierul Saulius Skvernelis. Maia Sandu și Gitanas Nauseda au discutat despre cooperarea moldo-lituaniană, evoluțiile politicii interne din ambele țări, implementarea agendei de reforme în Republica Moldova și problemele regionale de securitate.

Într-un comunicat emis de instituția prezidențială din Lituania, președintele Nauseda și-a exprimat speranța că noua coaliție de guvernare din Republica Moldova va rămâne angajată în procesul integrării europene și în implementarea reformelor menite să asigure bunăstarea locuitorilor din țară. Potrivit președintelui, Lituania va continua să sprijine aspirațiile de integrare europeană a R. Moldova și este gata să acorde sprijin în vederea implementării reformelor, traducere de ZdG.

În cadrul întrevederii cu premierul lituanian, Saulius Skvernelis, au vorbit despre parcursul european al Republicii Moldova, promovarea unei inițiative noi de parteneriat european, dar și cooperarea guvernamentală bilaterală. Părțile s-au mai arătat deschise față de continuarea negocierilor pentru semnarea Acordului interguvernamental privind recunoaşterea reciprocă a permiselor de conducere și a Acordului bilateral privind reducerea taxelor pentru roaming.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!