„Cred că ar fi mult mai potrivit să avem Rusia înăuntru. Trebuie să fie G8 pentru că multe lucruri despre care vorbim au legătură cu Rusia”, a declarat Donald Trump presei în timpul întâlnirii cu preşedintele român Klaus Iohannis.

Purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin, Steffen Seibert, a amintit că Rusia a fost exclusă din grupul liderilor mondiali după anexarea Crimeei şi susţinerea separatiştilor din estul Ucrainei, astfel că, atât timp cât această situaţie persistă, nu poate fi acceptată reprimirea Rusiei în G7 (G8 în formatul cu Rusia).

Seibert a adăugat că guvernul de la Berlin înţelege că Trump are interesul să discute subiectul la summitul G7, confirmând că revenirea Rusiei în G7 va fi abordată dacă preşedintele SUA va propune dezbaterea ei.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a alăturat Germaniei, Franței și Marii Britanii, țări din G7, de a nu accepta din nou Rusia în această organizație a economiilor dezvoltate ale lumii, amintind că Rusia continuă să ocupe ilegal Crimeea și sa îi susțină pe separatistii din estul Ucrainei, ca și atunci când a fost exclusă din organizație. „Nimic nu s-a schimbat din martie 2014”, a spus președintele de la Kiev, transmite Radio Europa Liberă.

Summitul G7 începe sâmbătă, 24 august, la Biarritz în Franța.

Grupul celor șapte state este alcătuit din SUA, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franța, Italia și Canada.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!