Adunați în fața Guvernului, membri ai Cabinetului de miniștri și deputați ai Blocului ACUM au onorat drapelul de stat și au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor.

„Acum 80 de ani, doi dictatori au deschis calea spre o tragedie colectivă cu toate consecințele ulterioare: lagăre de concentrare, Holocaust, deportări și decese. Fiecare familie din Moldova a avut de suferit de pe urma regimurilor totalitare. Să ne prefacem că aceste atrocități n-au existata, înseamnă nu doar să negăm adevărul tragic al acelor vremuri, ignorând durerile a milioane de oameni, dar să riscăm și ca acele lucruri urâte să recidiveze. Cei care nu învață lecțiile istoriei riscă să le repete. În țara noastră, dar și alte țări din regiune, istoria a fost adesea falsificată și manipulată pentru a servi unor interese politice. Vrem ca această zi să constituie un început în unificarea societății în jurul compasiunii și înțelegerii. Suntem obligați să păstrăm vie memoria fiecărui om care a avut de suferit”, a declarat prim-ministra, Maia Sandu.

Șefa Cabinetului de miniștri a mai punctat că în această zi trebuie să fie comemorate victimele tuturor regimurilor totalitare.

„Guvernul se desociază de practicile nocive de divizare a societății și de adâncire a divergențelor existente în socitate. Noi suntem datori să contribuim la unificarea societății să clădim încrederea cetățenilor unii în alții și să recunoaștem suferințele tuturor victimelor provocate de toate regimurile antiumane și criminale. Să cunoștem tragedia fiecărui om care a fost ucis, indiferent ce simbol purta haina călăului sau a torționarului”, a declarat Sandu de pe scările Guvernului.

Totodată viceprim-ministrul Andrei Năstase a declarat că instituirea zilei comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare reprezintă o modestă și tardivă reparație istorică față de toți cei care au avut de suferit de pe urma torturilor și crimelor produse în urma unor ideologii dezumanizante.

„Nazismul și stalinismul au distrus vieți și au lăsat traume pe care timpul nu le va putea vreodată vindeca. Le datorăm victimelor tiraniei dar și copiilor noștri să ne amintim de dezumanizarea care a fost adusă”, a mai spus Năstase.

La sfârșitul evenimentului, miniștrii s-au apropiat de mulțimea adunată la eveniment și le-au înmânat simbolic panglici de culoare neagră.

Tot azi, a fost coborât și drapelul de stat de pe clădirea Primăriei și cele trei drapele de la intrarea in sediul Primăriei: drapelul oraşului Chişinău, al Uniunii Europene şi drapelul de stat, care au fost legate şi cu o panglică de culoare neagră.

Amintim că Executivul de la Chișinău a declarat ziua de 23 august zi de doliu. Guvernul recomandă autorităților publice, întreprinderilor și organizațiilor „să renunțe, în aceste zile, la desfășurarea acțiunilor distractive cu caracter de masă”.

De cealaltă parte, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că pe 23 și 24 august Președinția va sărbători „eliberarea Moldovei de fascism”.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!