Munteanu le dă din deget lui Robu și Flocea: „Au trecut 264 de ore”. Ce spune despre vânzarea aeroportului către Rotshchild

Munteanu le dă din deget lui Robu și Flocea: „Au trecut 264 de ore”. Ce spune despre vânzarea aeroportului către Rotshchild
Foto: captură privesc.eu

Președintele Comisiei parlamentare care se ocupă de analiza concesionării Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) le dă din deget șefilor Procuraturii Generale (PG) și a Centrului Național Anticorupție (CNA), după ce Dumitru Robu și Ruslan Flocea nu au răspuns la sesizarea Comisiei din 12 august curent, prin care a fost cerută urmărirea penală pe cazul unor posibile acțiuni ilicite la momentul concesionării aeroportului. Igor Munteanu invocă grave încălcări de legislație și proceduri cu privire la privatizări, concesionări și parteneriat public-privat și cere măsuri de urgență din partea PG și CNA. Deputatul solicită oficialilor din Guvern să se abțină de la comentarii legat de subiectul aeroportului.

„La 12 august am cerut o urmărire penală pe cazul unor posibile acțiuni ilicite la momentul concesionării aeroportului, transmițând două sesizări în adresa PG și CNA.

Chiar dacă ancheta parlamentară nu s-a încheiat, elementele analizei noastre indică grave încălcări de legislație și proceduri cu privire la privatizări, concesionări și parteneriat public-privat, prin reducerea listei de participanți la concurs pentru două entități din Rusia, iar ulterior și la retragerea companiei cîștigătoare în favoarea unei societăți offshore cu preluarea întreprinderii Avia Invest SRL de către Ilan Șor, ceea ce ar fi trebuit să alerteze în 2013 Comisia de monitorizare a implementării contractului, un organism format de Guvern pentru a putea interveni la orice etapă de implementare a contractului, în scopul apărării interesului public”, a declarat Igor Munteanu.

„Am cerut informații din partea tuturor aeroporturilor din lista de invitați la concesionare.

Am identificat vicii majore de proceduri la semnarea contractului și am depus plângeri penale în adresa procurorului general interimar, care încă n-a răspuns în scris, conform uzanței. Nici CNA.

Știu că au fost desfășurate percheziții la aeroport și la compania Avia Invest, dar pe cauze conexe, a plecării din țară a lui Șor, dar nu pe posibila capturare a aeroportului”, a spus Munteanu.

„Asupra acestor aspecte am fost informați de către consultanții comisiei de anchetă, care pregătesc acum temeiurile juridice cu privire la legalitatea sau ilegalitatea acțiunilor concedentului și concesionarului, urmare a unei analize juridice a tuturor documentelor, în particular la Agenția de Proprietate Publică”, a mai spus el.

Potrivit deputatului blocului ACUM, un raport complet asupra concesionării aeroportului va fi prezentat la începutul lunii septembrie de către Comisia parlamentară de anchetă, însoțit de concluzii și recomandări despre anularea sau rezilierea contractului, dacă vor există toate datele necesare acestei acțiuni.

„E prioritar acum ca autoritățile competente să întreprindă toate măsurile urgente pentru a asigura și conserva drepturile și interese statului asupra bunului concesionat. Atragem atenția procurorului general interimar, Dumitru Robu, și directorul CNA, Ruslan Flocea, cele două instituții sesizate de comisia parlamentară de anchetă la 12 august, că au obligația de a se expune prin ordonanțe asupra aplicării sechestrului pe activele Avia Invest, aferente ativităților de concesionare a aeroportului, oprind orice tranzații care ar implica Camera înregistrării de Stat, Agenția Proprietății Publice.

Aceste măsuri de asigurare, prin sechestru și interdicție asupra bunurilor concesionate în 2013, dar și acelor rezultate din acțiunile ilegale, se impun de urgență, reprezentând acțiuni legitime și legale în vederea reparării prejudiciilor adus statului, prin încheierea unui contract păgubos din start”, a declarat parlamentarul.

„Măsuri urgente înseamnă acțiuni luate timp de 24 de ore, iar noi avem acum 264 de ore de când am depus sesizarea.

N-am fost informat până în acest moment de Procuratură și CNA despre acțiunile întreprinse și mă simt obligat să le amintesc celor doi conducători că sunt responsabili în fața Parlamentului pentru inacțiunile și lipsa de cooperare pe acest subiect.

Oricine se face vinovat de fapte penale în cazul AIC vor fi trași la răspundere, iar bunurile lor, cât și cele rezultate din infracțiune, vor trebui să fie seschestrate în scop de confiscare sau de reparare a prejudiciului cauzat e interesul public”, a mai spus Igor Munteanu, menționând că Comisia e în așteptarea informațiilor din partea conducătorilor celor două instituții asupra deciziilor adoptate pe caz și a măsurilor concrete întreprinse.

„Reamintesc autorităților de la care am solicitat informații să se ocupe prioritar de transmiterea către comisia de anchetă parlamentară a tuturor datelor și documentelor deținute în acest caz de rezonanță, fără întârziere nejustificate, care ar putea fi interpretate drept sabotare intenționată a activității unei comisii parlamentare de anchetă”; a adăugat Munteanu.

„1: Ancheta parlamentară continuă cu stabilirea mecanismelor care pot declanșa nulitatea contractului. 2: Preluarea activelor Avia Invest de către orice grup financiar străin, în speță Rotshchild, nu poate avea loc dacă aceste active afectează interesele statului, declanșând imediat refuzul camerei de înregistrare și nulitatea acestor tranzacții făcute în legătura cu bunurile și interesele statului. 3: Ultimele acțiuni întreprinse de grupul Șor creează noi circumstanțe agravante și riscuri de funcționare a AIC, ceea ce ridică dubii despre buna credință a afaceriștilor din spatele acestei tranzacții”, a conchis președintele Comisiei de anchetă.


Citește și: Aeroportul din Chișinău, vândut de Avia Invest unei companii deținute de familia Rothschild

Cât de real e ca Aeroportul Chișinău să se întoarcă în proprietatea statului? Brînzan: Ar putea dura ani de zile, cu prețuri enorme

Șefa Guvernului spune cum poate fi întors Aeroportul Internațional Chișinău

Percheziții la Aeroportul Internațional Chișinău și „Avia Invest” (VIDEO)

Vezi și aceste știri
Slusari: „Cel târziu mâine dimineață trebuie să identificăm, împreună cu Executivul, soluții pentru fermieri”

Slusari: „Cel târziu mâine dimineață trebuie să identificăm, împreună cu Executivul, soluții pentru fermieri”

PAS, după întâlnirea cu colegii din alte fracțiuni:Sunt încă diferențe de opinie. Insistăm pe convocarea de urgență a ședinței Parlamentului

PAS, după întâlnirea cu colegii din alte fracțiuni:Sunt încă diferențe de opinie. Insistăm pe convocarea de urgență a ședinței Parlamentului

Putin afirmă că Rusia a înregistrat primul vaccin contra COVID-19. Liderul de la Kremlin spune că una dintre fiicele sale deja s-a vaccinat

Putin afirmă că Rusia a înregistrat primul vaccin contra COVID-19. Liderul de la Kremlin spune că una dintre fiicele sale deja s-a vaccinat

Advertoriale
VioPark — locul unde se nasc produsele cosmetice naturale și ce criterii influențează asupra calității produselor

VioPark — locul unde se nasc produsele cosmetice naturale și ce criterii influențează asupra calității produselor

Cine sunt câștigătorii ediţiei online a hackathonului media „Puterea a cincea” și ce idei au adus în concurs

Cine sunt câștigătorii ediţiei online a hackathonului media „Puterea a cincea” și ce idei au adus în concurs

În premieră, Hackathonul de Media este transmis online

În premieră, Hackathonul de Media este transmis online

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Victor Nistorică a schimbat zeci de bilete de avion, cumpărate anual, pentru o afacere în sat, la doar zece kilometri de casă (VIDEO)
  Oameni ca tine: Victor Nistorică a schimbat zeci de bilete de avion, cumpărate anual, pentru o afacere în sat, la doar zece kilometri de casă (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Putin a schimbat Legea Supremă? Hai și noi! Cum a apărut ideea reformei constituționale (AUDIO)
 • Oameni ca tine: Adelina Dodon - femeia care își îndulcește cariera academică cu deserturi cu gust de copilărie (VIDEO, FOTO)
 • Sergiu Litra, despre cum să îți crești afacerea pe timp de COVID-19, să produci bere în R. Moldova, termen de valabilitate și furtul miliardului | Nota de Plată
 • Podcastul „Bilet în Parlament”. Un an fără Plahotniuc. Din coordonatorul țării în bau-bau-ul politicii moldovenești (AUDIO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • După ce am admirat-o mult pe Irina Shayk în corsetul de la Mugler, acum o admirăm pe Celine...
 • Dolphin skin – un nou trend în materie de frumusețe! Iată ce presupune și cât de celebru...
Cele mai populare
 • 1
  Sechestru la Victoriabank? Magistrații ar fi autorizat solicitarea procurorilor privind bunuri de peste două miliarde de lei (DOC)
 • 2
  După o copilărie la limita sărăciei în Rusia, a început o nouă viață în R. Moldova. Povestea lui Ghenadii Eșmekov, stabilit de 53 de ani la Chișinău
 • 3
  Furt de identitate la AGORA: Pozele unei reportere, folosite la crearea unui cont fals pe Facebook (FOTO)
 • 4
  Moldova își așteaptă rândul pentru primirea unui vaccin calificat, capabil să lupte cu infecția de COVID-19
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.