Serviciul de urgențe 112 ar putea trece în gestiunea Ministerului de Interne

Serviciul de urgențe 112 ar putea trece în gestiunea Ministerului de Interne

Ministerul de Interne intenționează să treacă în propria gestiune serviciul de urgență 112 pentru a crea un serviciu integrat în acest domeniu. Totodată, în colaborare cu specialiștii din România, autoritățile planifică să doteze, din fonduri europene, două unități de Primire Urgentă la Chișinău și la Bălți.

„Aceasta ar însemna mai multă operativitate, inervenții mai rapide și ca cetățeanul să beneficieze de servicii la momentul potrivit. Este o practică la nivel internațional”, a declart Andrei Năstase cu referire la trecerea sistemuli de urgență 112 în gestiunea Ministerului de Interne.

Totodată, secretarul de stat al MAI din România, Raed Arafat, a menționat că în următoarea perioadă urmează să fie lansat la Cahul un proiect pilot care va asigura intervențiile din partea medicală și partea situațiilor de urgență din regiune.

Publicitate

Din fondurile europene urmează să fie finanțat proiectul SMURD 2 ca o continuare a SMURD care asigură de cinci ani intervențiile de urgență pe linie aviatică în Moldova. Din aceleași fonduri vor fi modernizate și dotate două unități de Primire de Urgentă la Chișinău și la Bălți.

Cele două părți au discutat vineri posibilitatea unei colaborări pe linie terestră, astfel încât încât serviciile de pompieri și salvatori din cele două țări să poată interveni în situații excepționale în vederea unui ajutor reciproc.

„Urgențele nu știu granițe. E normal să fie servicii de cooperare în sistemul de urgență la nivel transfrontalier și să poată interveni unul în sprijinul celulilalt. Dacă se întâmplă un incendiu sau o inundație trebuie să apelăm la ajuntorul vecinilor”, a menționat Raed Arafat.

Serviciul național unic pentru apelurile de urgență 112 a devenit operațional în Republica Moldova în iulie 2018. Numărul 112 este gratuit şi poate fi apelat de pe orice telefon fix sau mobil în Moldova şi întreaga Uniune Europeană. Acesta are drept scop filtrarea apelurilor de urgență și reducerea timpului de intervenție a Serviciilor Specializate de Urgență.

Zilnic sunt procesate aproximativ 12 mii de apeluri, proape jumătate fiind non-urgente. Cele mai multe apeluri sunt transferate către ambulanță, urmate de poliție și pompieri.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal