Cum este să mergi împotriva curentului: Un economist, ajuns brutar, povestește despre drumul pâinii la #ROOFOFFLINE2019 (FOTO)

Cum este să mergi împotriva curentului: Un economist, ajuns brutar, povestește despre drumul pâinii la #ROOFOFFLINE2019 (FOTO)
Foto: Agora.md

O pâine coaptă de doi studenți. Ea încântată de mâncarea sănătoasă, el aprins de tot ce înseamnă cifre și economie. Așa începe drumul pâinii pentru familia Mereuță. Au reușit să cucerească apropiații cu gustul pâinii pe care o coceau acasă, iar în scurt timp, acest lucru i-au determinat să pună pe roate o brutărie. Cu câte un covrig în mână și înconjurați de un miros îmbietor de pâine - așa am savurat toți din povestea lui Dorin Mereuță povestită la apus de soare, pe acoperișul de la ultimul #ROOFOFFLINE2019 din această vară, un eveniment organizat de AGORA.

Întors din București, unde a studiat economia, Dorin Mereuță se vedea om de afaceri. A schimbat însă, activitatea din domeniul finanțelor pe ideea unei brutării. În 2012 a început să producă pâine sănătoasă, din făină integrală.

Brutarul controlează cu grijă fiecare etapă din producție

Și-a dotat brutăria cu o moară de piatră ca să folosească în producție făină proaspăt măcinată, pentru că, crede antreprenorul, toate etapele în producerea pâinii sunt importante.

„Grâul este minuțios selectat trecând prin testele unui laborator. Ulterior, făina este măcinată la o moară de piatră. Temperatura în acest timp nu depășește 40 de grade. Acest lucru permite ca toate componentele folositoare din pâine să se păstreze. Maiaua pe care o folosim este și ea deosebită, pregătită tot de noi”, a povestit Dorin.


De la producător am aflat că întreg procesul de coacere a pâinii durează până la 15 ore, așa cum aluatul este lăsat să dospească câteva ore, iar termenul de valabilitate a pâinii coapte este de cinci zile, datorită făinii integrale.

Brutarul planifică să diversifice asortimentul de produse. Astfel, pe lângă pâine, cozonaci și covrigi, în brutărie se vor coace checuri, tarte și biscuiți. Producătorul asigură că nu folosește adaosuri ca: zahărul, agenți de afânare, conservanți sau coloranți chimici în fabricarea produselor sale.


Vânzările - etapa cea mai dificilă

Pentru că-și dorește ca oamenii să consume cu încrede produsele sale, Dorin Mereuță controlează personal fiecare etapă din procesul de producere, începând cu materia primă și terminând cu produsul finit - pâinea. Mai nou, antreprenorul intenționează să crească singur grâul pentru brutăria sa. Cea mai dificilă și greu de controlat etapă, rămâne totuși vânzarea produselor. Acum prețul unei pâini ajunge la 25 de lei.

„Mi-aș dori foarte mult să scad prețul, dar nu-mi răscumpăr efortul și investițiile. Ca să mă mențin la nivelul zero trebuie să vând 250 de pâini zilnic, lucru cam dificil. Totuși, o pâine ca cea pe care o facem noi, îi ajunge unui om pentru o săptămână, deoarece este densă și sățioasă”, a explicat Dorin Mereuță.


Antreprenorul a recunoscut că entuziasmul cu care a început afacerea, a trecut foarte repete în griji financiare, iar atunci când a ieșit cu prima pâine în vânzare, piața de desfacere nu era tocmai pregătită pentru un astfel de produs.

„Atunci când am ieșit pe piață explicam lucruri pe care lumea nu le pre înțelegea. Acum, am observat că oamenii sunt mai informați și apreciază importanța consumului unui produs de calitate”, a explicat brutarul.

Cum alegi o pâine de calitate

„E foarte greu să înțelegi calitatea pâinii de pe rafturile din magazine. Se întâmplă deoarece producătorii nu sunt foarte sinceri atunci când indică pe ambalaj componența produsului”, a spus Dorin.

Totuși am reușit să aflăm câteva secrete, care să ne ajute să alegem un produs de calitate:

1. Pâinea naturală are un termen de valabilitate mai lung. „Unicul neajuns este faptul că pâinea noastră se usucă repede așa cum noi nu adăugăm agenți de reținere a umidității”, a explicat brutarul.
2. Pâinea foarte pufoasă indică despre faptul că s-au adăugat agenți de afânare.
3. Dacă este coaptă din făină integrală, pâinea are un aspect și o culoare specifică.
4. Este firesc ca pâinea să fie cu un gust ușor acrișor.
5. Pâinea naturală nu mucegăiește.

Deși a trecut prin multe urcușuri și coborâșuri, și nu o dată a repornit de la zero, Dorin mărturisește că întotdeauna a fost cu gândul la pâine, având mereu sprijinul soției sale. „Vreau să mă încăpățânez să merg până la capăt. Nu mă văd făcând altceva”, a spus cu entuziasm brutarul, pe acoperișul celei de-a treia ediție ROOFOFFLINE2019 din această vară.


Acum poți să răsfoiești și să te regăsești în pozele de la ultima ediție #ROOFOFFLINE2019 din această vară. Sau dacă n-ai fost alături de noi, poți urmări un filmuleț video cu cele mai interesante momente surprinse de echipa AGORA.

#ROOFOFFLINE2019 a fost organizat grație sprijinului partenerilor:

Partener general: Kaufland Moldova

Partener silver: VictoriabankDOR Wines

Partener bronze: Traumeel S

Parteneri gustoși: Wine GoghDallmayr Coffee MoldovaCasa Rinaldi

Partener Bilete: iTicket.md

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
UE va oferi o evaluare ecologică a râului Nistru, în legătură cu construcția hidrocentralei ucrainești

UE va oferi o evaluare ecologică a râului Nistru, în legătură cu construcția hidrocentralei ucrainești

Ziarul de Gardă: Avocata Poporului „asistată” de un fost client, condamnat penal pentru proxenetism. Reacția instituției

Ziarul de Gardă: Avocata Poporului „asistată” de un fost client, condamnat penal pentru proxenetism. Reacția instituției

Vadim Rață, marcator pentru a doua etapă la rând în Liga 1

Vadim Rață, marcator pentru a doua etapă la rând în Liga 1

Advertoriale
Un laborator AgTech cu drone și mecatronică va fi creat în două universități din țară

Un laborator AgTech cu drone și mecatronică va fi creat în două universități din țară

e-Garanția OTP Bank – 100% online și în mai puțin de 3 ore

e-Garanția OTP Bank – 100% online și în mai puțin de 3 ore

Cărturești la Muzeu: o nouă librărie Cărturești se deschide în centrul capitalei, în cadrul Muzeului Național de Istorie

Cărturești la Muzeu: o nouă librărie Cărturești se deschide în centrul capitalei, în cadrul Muzeului Național de Istorie

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
  • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
    Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
  • Copiii știu mai bine: Gadgeturile noastre de toate zilele (VIDEO)
  • Copiii știu mai bine: Viața de după căsătorie sau „iubirea asta nu ți-i trali-vali” (VIDEO)
  • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
Cele mai populare
  • 1
    Explicația Maiei Sandu pentru creșterea bugetului pentru președinție (VIDEO)
  • 2
    De pensionare anticipată vor beneficia în jur de 5.000 de persoane anul viitor. Criticile aduse acestei facilități
  • 3
    După o pauză de 10 ani, membrii unei asociații obștești conduse de Sergiu Sîrbu vor monitoriza alegerile din țară
  • 4
    Focar în trafic! Soluții pentru ambuteiajele din Chișinău, sugerate de cititorii AGORA: Transport public, parcări sau centură de ocolire a orașului (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.