Angajat MoldAtsa: Două avioane, la un pas de a se ciocni în spațiul aerian al Republicii Moldova

Angajat MoldAtsa: Două avioane, la un pas de a se ciocni în spațiul aerian al Republicii Moldova

Un avion a companiei „Air Moldova”, cu 140 de pasageri la bord, a fost aproape de o coleziune în aer cu un avion de mici dimensiuni, pe 23 iunie. Anunțul a fost făcut de un angajat al companiei MoldAtsa, care a mai scris pe facebook.com că acest incident aeronautic din spațiul Republicii Moldova este trecut sub tăcere de reprezentanții MoldAtsa și ai Autorității Aeronautice Civile.

Angajatul MoldAtsa, Eugen Sajin se arată indignat pe faptul că, la 60 de zile de la incidentul aeronautic, autoritățile nu au luat măsuri. Eugen Sajin susține că s-ar fi realizat o investigație, dar fără rezultate. „După incident ce credeți, care a fost concluzia? Au fost revizuite procedurile? A fost îmbunătățit echipamentul? A fost suplinit personalul? S-au creat mecanisme de protecție? Nu”, scrie Eugen Sajin pe pagina de facebook.com.

...

Publicitate

Serviciul de presă al Autorității Aeronautice Civile (AAC), contactat de AGORA, ne-a comunicat că instituția a fost informată despre acest incident aviatic în luna iunie. „Prin sistemul de raportare voluntară instituit pe site-ul AAC, am fost informați despre acest incident în luna iunie. AAC a solicitat examinarea acestui incident de către MoldAtsa, cerându-i să ne informeze despre cauzele produse. MoldAtsa a prezentat Raportul de investigație pe baza căruia a fost solicitat de AAC planul măsurilor corective. În cadrul inspecțiilor AAC se vor verifica, inclusiv realizarea măsurilor corective propuse”, a menționat ofițerul de presă al AAC, Irina Bodolica.

Compania MoldAtsa și Ministerul Economiei - în subordinea căruia se află examinarea accidentelor/incidentelor aeronautice, nu au comentat informațiile apărute în presă.

Despre acest incident a vorbit pentru TV8 și o sursă anonimă din cadrul companiei MoldAtsa. TV8 relatează că pe 23 iunie, o aeronava „A 320”, care executa o cursă avia a companiei „Air Moldova”, cu 140 de pasageri la bord, era cât pe ce să se ciocnească în aer cu un avion de mici dimensiuni, care a decolat de pe aerodromul de la Vadul lui Vodă.

„În tură trebuiau să activeze 15 controlori de navigație aeriană/dispeceri, dar erau doar 9, respectiv dispecerul responsabil de acest avion, după lucru continuu de mai mult de 6 ore, fiind extrem de obosit, a părăsit locul de muncă și a uitat să verifice care e situația pe traiectoria decolării avionului „A 320”. În acel moment, de pe aerodromul Vadul lui Vodă a decolat un „An 2” cu parașutiști. Ulterior „A 320” a trecut pe sub „An 2”, la distanța de circa 10-15 metri, astfel traiectoriile acestor avioane s-au intersectat. Avioanele nu s-au ciocnit doar datorită faptului că avionul de mici dimensiuni are viteza redusă și are nevoie de circa 30 de minute ca să ridice altitudinea de 1 000 de metri”, a povestit pentru TV8 o sursă de la „MoldAtsa”, care a cerut să-i fie păstrat anonimatul.

Sursa TV8 a mai spus că investigația nu s-a finisat, iar dispecerii vor să ceară demisia conducerii și suplinirea cadrelor, dar și instruirea personalului. MoldAtsa ar avea insuficiență de angajați pentru a asigura siguranța zborurilor.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal