„Am discutat foarte mult în ultimele zile pe potențialele reforme în justiție și în Procuratură și săptămâna viitoare o să venim să prezentăm aceste idei. Chiar dacă nu vom ajunge la un compromis pe absolut toate lucrurile, o să ne prezentăm fiecare cu partea lui. Deci în mare avem această înțelegere comună, mai există niște diferențe pe anumite aspecte ale acestor reforme. Reiterez, dacă până săptămâna viitoare nu vom avea un acord comun, o să le prezentăm așa cum sunt ele, pe de o parte și pe alta, și în cadrul consultărilor publice sperăm să ajungem la un numitor comun”, a spus Maia Sandu pentru Radio Europa Liberă.

Șefa cabinetului de miniștri nu a spus ferm dacă va fi sau nu semnat un nou Acord între Blocul ACUM și PSRM. „Să așteptăm pentru Acordul cu PSRM săptămâna viitoare, pentru că într-adevăr subiectul reformei justiției era cel mai important și noi am vrut să se regăsească. Să așteptăm săptămâna viitoare acest eveniment de lansare și revenim la Acord”, a precizat prim-ministra. 

Referitor la declarația deputatului Octavian Țâcu care a spus, la începutul lunii august, că nu va semna un Acord cu PSRM, așa cum nici pe primul nu l-a semnat, președinta PAS, Maia Sandu a menționat că „nu știe dacă poate cineva să spună că nu-și va pune semnătura pe un Acord pe care nu l-a văzut”. Mai ales „dacă în Acord se regăsesc lucruri bune pentru cetățeni și angajamente serioase”, a dăugat Maia Sandu, spunând că că i se pare primită afirmația deputatului.

Totodată, Maia Sandu a fost întrebată despre faptul că deputatul Lilian Carp a zis că s-ar putea să se retragă dacă nu se schimbă raportul la CC. „Și eu sunt la fel de supărată în raport cu modul în care s-au întâmplat lucrurile la CC. Toată lumea trebuie să înțeleagă că s-a comis o greșeală atunci când au fost votați oameni care au un trecut politic. După care s-a comis a doua greșeală atunci când a fost ales dl Țurcanu. A doua greșeală nu s-ar fi întâmplat dacă nu se comitea prima greșeală. Am anticipat niște lucruri și trebuie să ni le asumăm ca atare”, a răspuns prim-ministra.

AGORA amintește că deputatul blocului ACUM, Lilian Carp, crede că Vladimir Țurcan ar trebui să demisioneze din fruntea Curții Constituționale (CC), iar magistrații aleși pe criterii poltice - să se retragă de la CC, altfel, Carp ar putea să părăsească blocul politic ACUM.

Ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a spus că blocul ACUM va semna un Acord cu PSRM doar dacă socialiștii își asumă edificarea statului de drept și reformarea din temelie a justiției”.

La rândul lor, socialiștii au decis, la ședința Comitetului Executiv Politic al PSRM din 13 august, că e nevoie de un nou Acord cu blocul ACUM. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!