Platforma Demnitate și Adevăr solicită Procuraturii Generale să investigheze penal decizia ANRE de a majora tariful la energia electrică furnizată pe teritoriul Republicii Moldova. Totodată, liderul formațiunii, Andrei Năstase, a ținut să menționeze că este o decizie „ilegală și neîntemeiată”.
„ Apreciem aceste hotărâri ca fiind vădit ilegale, neîntemeiate și adoptate cu încălcarea procedurii stabilite. Prin aceste hotărâri sunt aduse atingeri considerabile drepturilor și intereselor celei mai mari părți a societății noastre, cetățenilor care au un venit mic și mediu, care vor fi nevoiți să suporte cheltuieli și mai mari pentru acoperirea serviciului dat”, a declarat Andrei Năstase în cadrul unei conferințe de presă.
„Din actele făcute publice se desprinde clar ideea că o atare solicitare de majorare ar fi fost invocată ca fiind necesară încă de la începutul anului. Însă, în pofida unei practici constante de luare a deciziilor în primele luni ale anului, din motive de ordin politic și electoral, ANRE intenționat a tărăgănat adoptarea unei soluții pe marginea faptului dat, cauza fiind alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Acest lucru demonstrează că instituția a acționat în context politic, favorizînd un partid ce o controlează încă - Partidul Democrat”, a mai adăugat Năstase.
„Dat fiind vicierea gravă a procedurii relevante, precum și avînd în vedere netemeinicia în fond a actelor adoptate, vom solicita în modul prevazut de lege anularea integrală a hotărârilor ANRE din 16 august 2019 privind tarifele și prețurile reglementate la energia electrică. Totodată, solicităm Procuraturii Generale investigarea penală a circumstanțelor în care au fost adoptate deciziile contestate de majorare a tarifelor cu anexarea la investigație a materialelor acumulate în trecut”, a conchis Năstase.
AGORA amintește că la 16 august curent ANRE a stabilit noile tarife pentru energia electrică furnizată cetățenilor, care sunt mai mari cu 5,58%. Potrivit hotărârii ANRE, prețul pentru consumatorii casnici va fi de 1,89 lei/kWh, față de cel actual care este 1,79 lei/kWh, mai mare cu 10 bani.
Pentru consumatorii casnici care sunt racordați la rețelele de tensiune medie prețul s-a redus de la 1,60 lei/kWh la 1,53 lei/kwh, iar pentru cei conectați la rețelele de înaltă tensiune prețul a fost majorat de la 1,34 lei/kWh la 1,38 lei/kWh.
Vezi și aceste știri

În 2021, apeductele de distribuţie a apei s-au extins cu 39,7 km, iar reţelele publice de canalizare - cu aproape 25 de km (INFOGRAFIC)

Șefa statului convoacă Consiliul Suprem de Securitate. Pe ordinea de zi, subiecte legate de creșterea prețurilor
