În urma verificării sesizărilor parvenite de la MTIC şi operatorii reţelelor de telefonie mobilă privind perturbaţiile în aceste reţele, specialiştii de ANRCETI au constatat încălcările respective şi au încheiat în privinţa unor persoane fizice şapte procese verbale.

Producerea perturbaţiilor prejudiciabile pentru radiorecepţie se sancționează cu amenzi de la 400 -1400 lei aplicate persoanelor fizice şi de la 800 - 4000 aplicate persoanelor juridice. Împiedicarea funcţionării echipamentelor şi liniilor de telecomunicații se sancționează cu amenzi de până la 10.000 lei.

Aceste perturbaţii apar în urma utilizării unor radiotelefoane în standardul DECT 6.0, standard interzis spre utilizare în Europa și în Republica Moldova. Telefoanele respective sunt aduse în ţara noastră de peste hotare, special din țările Americii de Nord, unde sunt admise.

În Republica Moldova, ca şi în alte ţări din Europa, banda de frecvenţe 1920-1930 MHz, conform Tabelului Naţional de Atribuire a Benzilor de Frecvenţe, este alocată serviciului radiocomunicaţii electronice mobile 3G, respectiv comercializarea şi utilizarea echipamentelor în standardul DECT 6.0 este interzisă.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!