Valoarea acestuia a depășit cifra de 2,3 miliarde de lei. În total, anul trecut au fost prelucrați 356.000 tone de struguri și au fost produse 19 milioane dal de vin.

Citește și: Republica Moldova, printre 20 cei mai mari producători vinicoli la nivel mondial

Potrivit Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), media pentru ultimii șapte ani arată că Republica Moldova a produs de patru ori mai mult vin decât au putut absorbi piețele de export, în condițiile în care 85% din vinul moldovenesc este comercializat în afara țării. Nu doar Republica Moldova se confruntă cu fenomenul supraproducerii de vin.

La nivel mondial, anul 2018 a fost, de asemenea, marcat de o recoltă record (+17% sau 43 mln hectolitri), creșterea fiind comparabilă cu 23 recolte de struguri anuale în Republica Moldova. 

La polul opus, în ultimii 10 ani consumul mondial de vin, inclusiv în Moldova, înregistrează o ușoară descreștere, ajungând la 244 milioane hectolitri.

Citește și: De la fructe de mare - la bordeie și caș. Abundența festivalurilor din Moldova și drumul de la concept la realizare

De notat pe 31 iulie în Moldova stocurile de vin constituiau 21 milioane dal în creștere cu 29% față de anul trecut. 80% din vinurile rămase în stocuri constituie vinuri seci. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!