După calculele efectuate de ANRE, s-au obținut următoarele valori ale prețurilor și tarifelor fixe la energia electrică produse din resurse regenerabile: Instalațiile fotovoltaice – 1.79 lei/kWh; instalațiile eoliene – 1.47 lei/kWh; instalațiile hidroelectrice – 0.93 lei/kWh; instalațiile biogaz – 1.69 lei/kWh; instalațiile biomasă – 1.67 lei/kWh.

ANRE anunță că la calcularea prețurilor fixe și a tarifelor plafon au ținut cont de investiții, cheltuielile de exploatare și întreținere, costul materiei prime, cantitatea de energie electrică produsă anual etc.

Pentru energia electrică produsă din surse regenerabile prin intermediul tehnologiilor eligibile au fost estimate tarifele fixe/prețurile plafon, ținând cont de datele disponibile în proiectele deja implementate în Republica Moldova, dar și tendințele de pe piața internațională și cele mai bune practici europene. Acestea au fost determinate pentru fiecare sursă în parte, și anume: instalațiile eoliene, fotovoltaice, cogenerare pe biogaz, cogenerare pe biomasă solidă și hidroenergetice.

Persoanele interesate pot înainta propuneri/recomandări în legătură cu parametrii incluși în calcule și rezultatele obținute timp de 15 zile lucrătoare la ANRE.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!