În mijlocul lunii august, AGORA a transmis Cancelariei de Stat o solicitare de informații despre vilele de la Holercani. Am întrebat autoritățile ce instituții mai beneficiază de căsuțele de vacanță, câți oameni muncesc pentru întreținerea lor, cu cât sunt plătiți, dar și cât s-a cheltuit din bugetul de stat pentru acestea. 

Le-am suprapus cu datele obținute anterior și am aflat că în trei ani și jumătate, statul a cheltuit pentru „Vilele de la Holercani” cam tot atât cât s-a cheltuit în cinci ani, în perioada 2010-2015.

Mai exact, din 2010 până în 2015, statul a cheltuit 36,4 milioane de lei pentru pensiunea demnitarilor. Datele furnizate de Cancelaria de Stat arată că din 2016 până în iulie 2019, statul a cheltuit 33,2 milioane (VEZI INFORGRAFICUL DE MAI JOS)


Așa cum arată graficul, prețul întreținerii vilelor a început a crește din 2017, în plină perioadă de guvernare democrată. Datele Cancelariei de Stat arată că din cele 9,5 milioane de lei, 5,5 s-au cheltuit pentru construcția unui apeduct de apă potabilă, iar 3 milioane - pe întreținerea vilelor Guvernului, Parlamentului, Președinției și Serviciului Protecție și Pază de Stat.

Apogeul cheltuielilor a fost atins în anul 2018: atunci din bugetul de stat s-au alocat 17,7 milioane de lei. Trei milioane s-au dat pentru aceleași vile ale acelorași instituții ca și în 2017. Un salt se produce însă când în document apar cheltuielile pentru procurarea a trei mașini, fiecare a câte aprox. 26.600 de euro, reparația capitală și conectarea la căldură a blocului nr. 1 - de 6,6 milioane de lei și reparația a 21 de cheiuri care ies pe Nistru.


Datele arată că întreprinderea a pierdut și din personal, între timp. Dacă în 2016 la Î.S. „Pensiunea din Holercani” erau 61 de angajați, acum 54 de oameni muncesc pentru a întreține căsuțele. (VEZI DATELE DE MAI JOS)


„Vă comunicăm că, în prezent, identificăm soluții în vederea transmiterii în locațiune a bunurilor imobile ale întreprinderii, precum și reducerea cheltuielilor publice pentru întreținerea acesteia”, se arată în răspunsul primit de la Cancelaria de Stat.

În curând, AGORA va reveni cu date despre instituțiile care beneficiază de aceste vile, cine beneficiază de ele în bază de contract de locațiune sau comodat și ce prevedea o decizie secretă a ex-premierului Pavel Filip.

Complexul rezidențial de la Holercani a fost construit în anii ’50 și era locul preferat al demnitarilor sovietici. După 1996 vilele de acolo au fost date în arendă unor oameni de afaceri. În 2001 însă acestea au fost reconstruite și reîntoarse în gestiunea statului. În prezent mai multe Ministere și instituții ale Statului dețin vile la această pensiune, care sunt destinate odihnei colaboratorilor. 

După materialul AGORA, realizat în februarie 2016, mai multe instituții s-au dezis de aceste vile. Cancelaria de Stat a reziliat contractele de comodat cu cinci ministere. 

În vara anului 2016, Guvernul a respins inițiativa de privatizare a „Pensiunii din Holercani”. Conform Cancelariei de Stat, acum întreprinderea e inclusă în lista bunurilor nepasibile de privatizare. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!