Luxul de la Holercani, partea a II. Cum s-au cumpărat mașini de aproape 30.000 de euro și s-au făcut reparații de milioane de lei, pentru confortul demnitarilor (INFOGRAFIC)

Luxul de la Holercani, partea a II. Cum s-au cumpărat mașini de aproape 30.000 de euro și s-au făcut reparații de milioane de lei, pentru confortul demnitarilor (INFOGRAFIC)

Au trecut mai bine de trei ani de când AGORA a ridicat drona deasupra satului Holercani, acolo unde, pe o suprafață de 65 de hectare, se întind vilele pensiunii dedicate demnitarilor moldoveni. La începutul anului 2016, echipa noastră nu a putut pătrunde pe teritoriul „Pensiunii Holercani”, pentru a filma vilele ce le revin angajaților unor structuri precum Executivul, Parlamentul, Președinția, Procuratura Generală sau BNM. Atunci ni s-a spus că „obiectul în cauză se află sub protecția Serviciului de Protecție și Pază de Stat”, iar accesul e interzis întrucât vilele ar fi „secret de stat”. Atunci am reușit să obținem lista de cheltuieli pentru vile, efectuate din bugetul de stat din 2010 până în 2015. După apariția materialului, unele instituții s-au dezis de căsuțele pensiunii.Astăzi, la distanță de câțiva ani, am solicitat Cancelariei de Stat o nouă „porție” de date. Le-am cerut informații despre cheltuielile din 2016 până în prezent, achiziții, reparații și plăți de personal. Iată ce am aflat.

În mijlocul lunii august, AGORA a transmis Cancelariei de Stat o solicitare de informații despre vilele de la Holercani. Am întrebat autoritățile ce instituții mai beneficiază de căsuțele de vacanță, câți oameni muncesc pentru întreținerea lor, cu cât sunt plătiți, dar și cât s-a cheltuit din bugetul de stat pentru acestea.

Le-am suprapus cu datele obținute anterior și am aflat că în trei ani și jumătate, statul a cheltuit pentru „Vilele de la Holercani” cam tot atât cât s-a cheltuit în cinci ani, în perioada 2010-2015.

Mai exact, din 2010 până în 2015, statul a cheltuit 36,4 milioane de lei pentru pensiunea demnitarilor. Datele furnizate de Cancelaria de Stat arată că din 2016 până în iulie 2019, statul a cheltuit 33,2 milioane (VEZI INFORGRAFICUL DE MAI JOS)

...

Așa cum arată graficul, prețul întreținerii vilelor a început a crește din 2017, în plină perioadă de guvernare democrată. Datele Cancelariei de Stat arată că din cele 9,5 milioane de lei, 5,5 s-au cheltuit pentru construcția unui apeduct de apă potabilă, iar 3 milioane - pe întreținerea vilelor Guvernului, Parlamentului, Președinției și Serviciului Protecție și Pază de Stat.

Apogeul cheltuielilor a fost atins în anul 2018: atunci din bugetul de stat s-au alocat 17,7 milioane de lei. Trei milioane s-au dat pentru aceleași vile ale acelorași instituții ca și în 2017. Un salt se produce însă când în document apar cheltuielile pentru procurarea a trei mașini, fiecare a câte aprox. 26.600 de euro, reparația capitală și conectarea la căldură a blocului nr. 1 - de 6,6 milioane de lei și reparația a 21 de cheiuri care ies pe Nistru.

https://docs.google.com/viewer?url=https://agora.md/cdn/p/storage/documents/2019%2F08%2Fvile7338.pdf&embedded=true

Datele arată că întreprinderea a pierdut și din personal, între timp. Dacă în 2016 la Î.S. „Pensiunea din Holercani” erau 61 de angajați, acum 54 de oameni muncesc pentru a întreține căsuțele. (VEZI DATELE DE MAI JOS)

...

„Vă comunicăm că, în prezent, identificăm soluții în vederea transmiterii în locațiune a bunurilor imobile ale întreprinderii, precum și reducerea cheltuielilor publice pentru întreținerea acesteia”, se arată în răspunsul primit de la Cancelaria de Stat.

În curând, AGORA va reveni cu date despre instituțiile care beneficiază de aceste vile, cine beneficiază de ele în bază de contract de locațiune sau comodat și ce prevedea o decizie secretă a ex-premierului Pavel Filip.

Complexul rezidențial de la Holercani a fost construit în anii ’50 și era locul preferat al demnitarilor sovietici. După 1996 vilele de acolo au fost date în arendă unor oameni de afaceri. În 2001 însă acestea au fost reconstruite și reîntoarse în gestiunea statului. În prezent mai multe Ministere și instituții ale Statului dețin vile la această pensiune, care sunt destinate odihnei colaboratorilor.

După materialul AGORA, realizat în februarie 2016, mai multe instituții s-au dezis de aceste vile. Cancelaria de Stat a reziliat contractele de comodat cu cinci ministere.

În vara anului 2016, Guvernul a respins inițiativa de privatizare a „Pensiunii din Holercani”. Conform Cancelariei de Stat, acum întreprinderea e inclusă în lista bunurilor nepasibile de privatizare.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.