Agenția Medicamentului explică dispariția de pe piața farmaceutică a mai multor produse. Cu ce au fost înlocuite preparatele

Agenția Medicamentului explică dispariția de pe piața farmaceutică a mai multor produse. Cu ce au fost înlocuite preparatele

După ce săptămâna trecută AGORA a publicat un reportaj despre disparația misterioasă a unor preparate de pe rafturile farmaciilor, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a venit cu o reacție. Instituția a precizat că unul dintre produsele vizate, Triplixam, este un medicament neautorizat în Republica Moldova. Respectiv, acesta a ajuns pe piața farmaceutică din Moldova în urma trecerii unei comisii specializate și nu prin înregistrarea produsului în nomenclatorul de stat a medicamentului.

„Triplixam este un medicament care combate hipertensiunea. El are o combinație fixă: perindopril+indapamid+amlodipine în 5 combinații de doze . În nomenclatorul de stat asemenea combinație nu se regaseste, în schimb există: perindopril+amlodipine, producatorul KRKA, Slovenia și perindopril+indapamide de la KRKA, Slovenia, Les Laboratories Servier, Franta si GM Pharmaceuticals, Georgia. Triplaxam a fost importat ultima dată de compania Dita-Est Farm în septembrie 2017”, a subliniat instituția.

Cât despre cel de-al doilea medicament vizat în reportaj:

Publicitate

„Glucophage XR este un medicament antidiabetic autorizat în Republica Moldova. Substanța activă, cu denumire internațională este metformina. Doza medicamentului este de 500 mg, sub formă de comprimate cu cedare prelungită. Analogi cu cedare prelungită pe piața farmaceutică din Republica Moldova nu sunt, dar există 6 analogi cu cedare simplă în doză de 500 mg. De asemenea, sunt 7 analogi în doză de 100 mg și 6 analogi în doză de 850 mg. Produsul Glucophage XR a fost importat ultima dată în august 2018, de aceeași companie ca și în cazul Triplixamului, compania Dita Est Farm. Pe data de 7 august 2019, a fost aprobată autorizația de import a 12.000 de unități pentru Dita Est Farm. Produsul cu cedare simplă Glucophage a fost importat ultima dată în martie 2019”.

Săptămâna trecută jurnaliștii AGORA au mers în mai multe farmacii din capitală și au cerut aceste două produse. Medicamentele nu au fost de găsit, iar farmaciștii susțin că preparatele au dispărut din comerț încă din primăvară.

Hipertensiunea este o maladie cronică, iar drept urmare bolnavii trebuie să ia medicamente toată viaţa. Dacă nu este tratată, boala poate duce la moarte prematură. În Moldova, aproximativ 540 de mii de oameni suferă de boli ale aparatului circulator. Dintre aceştia, peste 47 de mii au tensiunea arterială ridicată.

Alți aproximativ 100.000 de mii de moldoveni suferă de diabet zaharat, iar numărul persoanelor cu diabet „latent” se estimează a fi mai mare de 2-3 ori, deoarece peste 85% din bolnavi sunt persoane adulte și suferă de diabet de tip 2. Diabetul este şi una din cauzele principale a dizabilității precoce. Fiecare a treia persoană cu orbire şi insuficienţă renală suferă de diabet zaharat.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal