„E mai mult despre psihologie decât despre cum pui camera”. Regizorul Macar Severin, despre producția video din Moldova și obstacolele ei

„E mai mult despre psihologie decât despre cum pui camera”. Regizorul Macar Severin, despre producția video din Moldova și obstacolele ei

În producția video din Republica Moldova este mult tradiționalism care poate fi înlocuit cu content creativ și umor experimental, iar regia este mai mult despre psihologie decât despre modul în care ai pus camera de filmat. Sunt doar două dintre ideile expuse de regizorul Macar Severin la #ROOFOFFLINE2019. Cu experiență regizorală de 15 ani și fondator al studioului de producție TGM Studio, el este autorul mai multor producții care au contribuit la schimbarea feței acestui domeniu în Republica Moldova. La ultima ediție #ROOFOFFLINE2019, unde a fost speaker, Macar Severin a dezvăluit că este gata să se lanseze în lungmetraj.

Camera din ochii regizorului

Împărtășindu-și experiența profesională cu participanții de pe acoperișul celei de-a treia ediții a evenimentului #ROOFOFFLINE2019, tânărul regizor a vorbit despre cum i-a schimbat viața ceea ce face la muncă.

Publicitate

„Cât de tehnic n-ai intrat în industria asta, cât de schematic n-ai pornit lucrul tău, atunci când faci regie mai mult de 10 ani, la un moment dat realizezi că te transformi ca om. Ești o altfel de persoană. Atunci când mergi în taxi și un taximetrist îți face scandal, tu nu te enervezi pe acest om. Tu-l descompui în elemente și te gândești: uite ce caracter interesant e. Oare ce actor local ar putea să-l joace?

Și asta se manifestă în toate pe care le vezi în jur. Tot timpul ești un observator, un om care prinde niște detalii. Ești un om care se uită printr-o cameră montată în ochi și deodată adaugă niște muzică pe imaginile pe care le vede în fața ochilor.

Te transformă foarte mult și te educă. Dacă ești pe acea cale și îți permiți să fii sincer cu tine, profesia asta te duce la alt nivel. Deci e mai mult despre psihologie decât despre modul în care ai pus camera”, le-a spus Macar Severin participanților la evenimentul organizat de AGORA.

„În Moldova încercăm să fim foarte tradiționali”

Întrebat ce tip de conținut lipsește în piața moldovenească de producție video, Macar Severin a scos în evidență faptul că în R. Moldova multe lucruri se bazează pe tradiționalism, or este greu să te lupți cu noile trend-uri dacă nu experimentezi ceva nou. „Trebuie să riști mai mult”, consideră el.

„Pot un pic generaliza lucrurile când văd cum lucrează piețele de alături. În Ucraina, de exemplu, e un trend foarte activ de oameni noi în industria creativă, care fac anumite lucruri de care noi nu suntem capabili aici, în context de libertate, de umor, de chestii mai libere. Noi încercăm să fim foarte tradiționali și nu înțeleg de ce facem chestia asta, din simpul motiv că suntem o piață foarte mică, și dialogul cu publicul nu se schimbă cu anii, e același ton”, a spus regizorul.

„Eu sunt despre istorii emoționale, cu emoții adevărate, cu povestioare mici cap-coadă care ar putea atinge spectatorul și cred că un astfel de scenariu ar fi de vis pentru mine”

Autor:

„Cred că putem introduce un umor mai experimental, putem face proiecte mai interesante din punct de vedere al dramaturgiei. Poate să nu încercăm de fiecare dată să tăiem unghiile ascuțite și să facem un produs foarte echilibrat, să nu ofenseze pe nimeni. Aș prefera să fim mult mai experimentali în ceea ce scoatem în eter.

Ultimele trend-uri care sunt în Ucraina sunt despre faptul că nu poți concura cu un content de pe Youtube, care este creat de oameni liberi, de umor, care întotdeauna e de mai calitate, umor mai puternic, mai experimental. Și atunci prin mesaje tradiționale de publicitate nu poți concura cu așa gen de content. Trebuie să fii la nivelul Youtube-ului. Dar ca să fii la nivelul Youtube-ului, trebuie să fii mult mai riscant. Cred că riscul nu ne ajunge aici”, a mai spus Macar Severin.

Obstacolul producției video moldovenești și produsele la care n-ar face publicitate

„Principalul obstacol pe care-l avem aici e să convingi clientul pentru lucruri mai deschise, mai experimentale”, crede Macar Severin.

„Sunt foarte multe cazuri când nu poți trece mai departe. Sunt obstacole, viziuni, și câteodată ceea ce propui nu e gata să se realizeze. Consider că trebuie să riști, să creezi proiecte mai experimentale, chiar știind că nu toate vor fi reușite, dar să le faci. Pentru că atunci când ești prea safe, nu merg lucrurile”, consideră regizorul.

...

Nu ar accepta să facă publicitate pentru mesajele care speculează murdar cu simțurile umane pentru produse care nu au valoarea scontată. Totodată, s-ar gândi de mai multe ori înainte de a face o producție video pentru politicieni sau forțe politice.

„Nu aș face speculare murdară cu simțurile pentru produse care nu au acea valoare. Depinde probabil nu atât de produs, cât de scenariu. Lângă Marian Lupu am scris titrele „Principii și valori”. Nu pot să zic că n-am avut proiecte de tot felul. Probabil că în politică n-aș mai face”, a spus Macar Severin.

Acesta a lăsat să se înțeleagă că lucrează la un nou proiect, de această dată fiind vorba despre un lungmetraj, domeniu pe care ar vrea să-l încerce.

Până atunci, vă propunem să urmăriți câteva spoturi realizate de regizorul Macar Severin, care ne-au inspirat sau motivat de-a lungul anilor:

https://player.vimeo.com/video/347525624

https://player.vimeo.com/video/292916007?color=ffffff&title=0&byline=0&portrait=0

https://player.vimeo.com/video/148904898

Acum poți să răsfoiești și să te regăsești în pozele de la ultima ediție #ROOFOFFLINE2019 din această vară. Sau dacă n-ai fost alături de noi, poți urmări un filmuleț video cu cele mai interesante momente surprinse de echipa AGORA.

#ROOFOFFLINE2019 Against the stream. Povești despre imposibil a fost organizat grație sprijinului partenerilor:

Partener general: Kaufland Moldova

Partener silver: Victoriabank, DOR Wines

Partener bronze: Traumeel S

Parteneri gustoși: Wine Gogh, Dallmayr Coffee Moldova, Casa Rinaldi

Partener Bilete: iTicket.md

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal