Dodon nu a promulgat încă modificările fiscale propuse de Guvern

Dodon nu a promulgat încă modificările fiscale propuse de Guvern

Deși i-a mai rămas doar câteva zile pentru a se expune pe marginea ultimilor modificări fiscale inițiate de Guvern și aprobate de Parlament, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, spune că încă nu a luat o decizie dacă va promulga sau nu proiectul.  

„Toate legile care au fost aprobatre de Parlament, după procedură, se transmit la Președinție, le examinăm și pe urmă luăm decizia. O decizie în acest sens nu am luat”, a declarat Igor Dodon.

Amintim că la 16 august, Politica bugetar-fiscală inițiată de Ministerul Finanțelor și care a atras mai multe critici din partea mediului de business și asociațiile de profil, a fost aprobată în două lecturi de Parlament. Asta deși Comisia de profil nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a întocmi un raport de susținere a inițiativei. Argumentul Ministerului Finanțelor a fost că această măsură și alte câteva modificări fiscale sunt necesare pentru a asigura plata salariilor și pensiilor și că este parte a acorudului semnat cu Fondul Monetar Internațional.

Publicitate

„În octombrie 2018, concomitent au fost scăzute impozitele și crescute salariile, totodată, au fost oferite o serie de cadouri electorale. Chiar și atunci lumea conștientiza, că această notă de plată va veni. Ministerul Finanțelor s-a pomenit în situația când trebuie să rezolve consecințele. Acum trebuie să întreprindem măsuri de urgență”, a declarat ministrul Finanțelor, Natalia Gavriliță.

Anterior, consilierul prezidențial, dar și șeful statului au declarat că acordul cu FMI nu a fost negociat în avantajul Republicii Moldova.

„Toate măsurile care au fost luate în acordul cu FMI, înainte ca documentul să fie finalizat, au fost consultate și cu Parlamentul, și cu președintele. Deci, atât președinta Parlamentului, cât și președintele țării, și colegii din Parlament, care sunt responsabili de aceste domenii, au văzut și au spus „da” pentru măsurile pe care noi le-am convenit cu Fondul Monetar Internațional”, a subliniat la rândul său prim-ministra Maia Sandu.

Potrivit Constituției, preşedintele Republicii Moldova este în drept, în cazul în care are obiecţii asupra unei legi, să o trimită, în termen de cel mult două săptămâni, spre reexaminare, Parlamentului. În cazul în care Parlamentul îşi menţine hotărârea adoptată anterior, preşedintele promulgă legea.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal