De la protest, la depuneri de flori. Ziua independenței 2018 vs 2019 (VIDEO)

De la protest, la depuneri de flori. Ziua independenței 2018 vs 2019 (VIDEO)

În 2018 protestau împotriva celor care depuneau flori, iar în 2019 au ajuns să facă același lucru. Vorbim despre partidele PAS și PPDA, care, odată ajunse la guvernare, au participat la ceremonia dedicată Zilei Independenței, organizată la monumentul lui Ștefan cel Mare. Nici această zi de 27 august, în care celebrăm independența Republicii Moldova, nu a trecut fără proteste. Spre deosebire de anul trecut, manifestanții nu au fost evacuați cu forța.

În dimineața zilei de 27 august 2018, mulțimea care protesta la monumentul lui Ștefan cel Mare a fost somată să părăsească zona pentru ca guvernarea să poată depune flori. După ce nu s-au supus cerințelor oamenii legii, manifestanții, în frunte cu Maia Sandu și Andrei Năstase, au fost evacuați cu forța.

La un an distanță, ajunși în funcții de conducere, aceștia au depus flori în același loc. „Noi am ținut foarte mult să venim azi aici în mod simbolic și să depunem flori cu oamenii cu care am încercat să depunem flori anul trecut și nu am fost lăsați de către regimul oligarhic”, a spus astăzi Maia Sandu.

Publicitate

Deși anul trecut, la ceremonie au participat președintele Igor Dodon, ex-premierul Pavel Filip și ex-speakerul Andrian Candu, astăzi guvernarea a depus flori separat: Igor Dodon împreună cu șefa Legislativului, socialista Zinaida Greceanîi, iar Maia Sandu – împreună cu membrii Cabinetului de miniștri.

„Eu cred că noi nu trebuie să luăm pe cineva de mânuță. Cine a dorit a venit”, a spus Igor Dodon cu referire la decizia Maiei Sandu de a depune flori separat.

Și în acest an, sărbătoarea nu a trecut fără proteste. Mai mulți tineri de la mișcarea „Occupy Guguță” au venit la monumentul lui Ștefan cel Mare cu pancarte.

„Așa-zisa curățare a sistemului de mafioți, criminali, cu averi și legături dubioase s-a întâmplat prin demisii, adică oameni care de bună voie au zis că plec din funcție și oameni care au fost demisionați din funcție nu sunt. Vrem mai multă acțiune decât promisiune”, a spus o tânără.

„Anul trecut ne-au evacuat cu forța, anul acesta s-a schimbat ceva. Vin polițiști care zâmbesc frumos și spun „noi vă rugăm să mergeți oriunde în altă parte”. Noi am spus că vrem să fim aici în acest moment”, a declarat un alt protestatar.

Manifestanții nu au fost însă evacuați. Au protestat pașnic în timp ce primele persoane în stat și-au depus florile.

Amintim că, pe 27 august 1991, Republica Moldova și-a declarat independența față de Uniunea Sovietică.

Sursa video: FB/Ștefan Grigoriță; privesc.eu; rlive.md

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal