Brazilia s-a decis, totuși, să ia cele 20 de milioane de dolari pentru combaterea incendiilor amazoniene doar dacă Macron își cere scuze de la Bolsonaro

Brazilia s-a decis, totuși, să ia cele 20 de milioane de dolari pentru combaterea incendiilor amazoniene doar dacă Macron își cere scuze de la Bolsonaro

Furie și consternare, și în Brazilia și în afara ei, după ce președintele de extremă dreapta, Jair Bolsonaro, a refuzat ajutorul oferit de țările G7. E vorba de peste 20 de milioane de dolari donați pentru combaterea incendiilor record din jungla amazoniană. Pus la zid pentru a doua oară în două săptămâni, liderul brazilian a dat din nou un pas înapoi. Acum, ar primi ajutorul internațional, însă, doar însoțit de scuze publice de la omologul său francez, Emmanuel Macron, scrie Digi24.

Șapte dintre cele 26 de state federale ale Braziliei au cerut ajutor de la centru, mai exact, intervenția celor 43 de mii de militari desfășurați în jungla amazoniană. Președintele Bolsonaro a aprobat doar folosirea a 2.500, pe motiv că e destul. Pentru brazilieni, indiferent că trăiesc în Amazonia sau în metropolele de pe coasta Atlanticului, sentimentele sunt împărțite. 53 la sută dezaprobă politicile liderului.

Sfidător, președintele brazilian susține că ar fi victima unei campanii de dezinformare, externă și internă. Îl contrazice faimosul său conațional Paulo Coelho, care a cerut scuze în numele Braziliei.

Publicitate

„Cer iertare prietenilor mei francezi pentru crizele, mai bine zis istericalele lui Bolsonaro față de Franța, față de președintele Franței și de soția președintelui Franței. Sunt clipe întunecate pentru Brazilia, dar vor trece așa cum trece noaptea după zi... vă prezint scuzele mele”, a spus Coelho într-un video.

Replica scriitorului vine după ce Bolsonaro i-a cerut lui Emmanuel Macron să retragă acuzațiile de minciună la adresa sa. Liderul francez se baza însă pe discuțiile cu liderii tribali ai indigenilor amazonieni, din luna mai, când i-a primit la palatul Elysee, și pe apelurile acestora înainte de summitul G7 de la Biarrtitz.

Citește și: Liderii Franței și Braziliei, la cuțite. Macron: Braziliencelor probabil le este rușine cu președintele lor

Dincolo de criza braziliană, experții în mediu atrag atenția că planeta întreagă se confruntă cu agravarea incendiilor de vegetație, ca efect al încălzirii globale. O demonstrează și o hartă întocmită de NASA pe baza datelor strânse cu ajutorul sateliților. Cele mai mari concentrări de incendii sunt în jumătatea sudică a Africii, în America de Sud și arhipelagul indonezian, dar continuă să facă ravagii și incendiile forestiere din emisfera nordică, cum sunt cele din Siberia.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal