
Oamenii legi explica la ce detalii trebuie să fim atenți pentru a deosebi bancnotele falsificate de cele adevărate
Poliția Republicii Moldova atenționează societatea asupra metodelor de recunoaștere a banilor falși obținuți în urma achitării serviciilor sau produselor. Prin intermediul unei postări pe o rețea de socializare, oamenii legii au explicat cum se verifică autenticitatea bancnotelor din circuitul economic.
・
Experții din cadrul Secției examinări documente din cadrul Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al IGP susțin că pentru a deosebit cu ușurință o bancnotă adevărată de una falsificată este nevoie să fie răzuită vopseaua de pe bancnotă cu o cheie sau cu o monedă, iar dacă aceasta se răzuiește, este unul dintre semnele concludente că bancnota este falsă.
O atenție sporită trebuie să fie acordată elementelor de siguranță ale bancnotelor.
Astfel, la bancnotele cu valoarea nominală de la 1 leu la 500 lei, pe firul de siguranţă metalizat încorporat în hârtie apare textul „BNM”. În lumină UV firul metalizat are proprietăţi de fluorescenţă de culoare albastră la bancnotele cu valorile nominale 1-50 lei și multicoloră (curcubeu) la bancnotele de 100-500 lei.
De asemenea, fluorescenţa poate fi observată și pe zona neimprimată a aversului în care este amplasat un dreptunghi văzut verde în lumină ultravioletă. În interiorul dreptunghiului sînt imprimate sigla BNM și textul „BNM”.
Imprimarea în relief și cea în relief concav reprezintă elemente de siguranță ce nu au fost aplicate pînă acum și pot fi percepute la bancnotele cu valorile nominale între 10 lei și 500 lei.
Alte indicii sunt portretul lui Ștefan cel Mare, textele „REPUBLICA MOLDOVA” și „ȘTEFAN CEL MARE” de pe avers, imprimate în relief detectabil prin palpare. Din partea stîngă și cea dreaptă a rozetei centrale de pe avers este imprimată în relief concav valoarea nominală a bancnotei și, respectiv, textul „LEI”.
La bancnotele cu valorile nominale de la 100 lei, 200 lei și 500 lei apare filigranul constituit din două componente poziţionate în dreapta aversului, pe zona neimprimată: portretul lui Ştefan cel Mare și textul „BNM”, vizibile la iluminarea bancnotei din partea opusă privitorului.
Pentru bancnotele euro, oamenii legii recomandă aplicarea următoarelor tehnici:
„Primul semn că bancnota este falsă este lipsa elementelor tactile în partea de sus, precum și cifra bancnotei în partea de jos. De asemenea, dacă nu se schimbă culoarea cifrei din colț atunci când mișcați bancnota, atunci aceasta este falsificată”, explică oamenii legii.
Cât despre verificarea autencității dolarului american, experții recomandă acordarea unei atenții sporite la prezența filigranului, la elementul optic variabil, care-și schimbă culoarea din verde într-un negru albăstrui și elementele tactile prezente la imaginea președintelui și inscripția din partea de sus a bancnotei. La trasarea cu unghia pe aceste zone trebuie să se audă un sunet.
Persoanele care bănuiesc că au intrat în posesia bancnotelor false sunt îndemnate să apeleze de urgență Poliția la 112.