Deputatul ACUM, Lilian Carp, raportează scheme de corupție la Calea Ferată: „Unii angajați vindeau ilegal metale colorate”

Deputatul ACUM, Lilian Carp, raportează scheme de corupție la Calea Ferată: „Unii angajați vindeau ilegal metale colorate”

Deputatul ACUM, Lilian Carp, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că a primit mai multe dovezi potrivit cărora unii angajați ai Întreprinderii Căile Ferate comercializează în mod ilegal metale colorate precum aluminiul și cuprul. Alesul a cerut instituțiilor responsabile să verifice aceste cazuri și a insistat ca identitatea persoanelor care i-au furnizat informația să fie protejată.

Au fost depistate încălcări în ceea ce privește casarea anumitor vagoane și ascunderea unor metale colorate, aluminiu, cupru, vândute ilegal de unii angajați ai Căilor Ferate. A fost la mine un grup de angajați care mi-au adus informații despre felul cum a avut loc acest proces de ascundere a materialelor din metal și cum au fost vândute.

Carp susține că pe 23 iulie a primit mai multe fișiere video în care se vede cum sunt desigilate mai multe depozite care potrivit actelor erau goale. Ulterior, în anumite containere ar fi fost identificate cantități de metale colorate. În urma verificărilor despre acest caz ar fi fost anunțat Comisariatul de Poliție Bender.

Publicitate

Angajaților le este frică că acest dosar ar putea fi ascuns pentru a nu ajunge în vizorul public schema care se respectă în acest sens. Le este frică să nu se găsească alte mulgătoare la aceste scheme, ca cineva să profite prin vânzarea ilegală a metalelor în urma vânzării vagoanelor.

O altă problemă raportată de Lilian Carp ține de parii de beton care leagă liniile de cale ferată:

La uzina de producere a fabricii de la Bălți s-au produs mai mulți pari de acest fel. Perioada lor de exploatare este de 25-50 de ani. Marea lor majoritate au indicate traseul și că au ieșit din uz după 3-5 ani de zile. A fost prejudiciat bugetul cu 100 de milioane de lei, dacă ar fi fost instalate traverse de calitate. Pe aceste porțiuni unde au fost instalate traverse, se consideră trasee avariată și se circulă cu viteză redusă aducând prejudicii prin faptul că se mărește timpul de deplasare al trenurilor propriu zise.

Deputatul solicită ca Procuratura Generală să monitorizeze acest caz, iar opinia publică să cunoască rezultatele monitorizării. A doua solicitare a alesului este ca Ministerul Afacerilor Interne să asigure ca acest caz să nu fie mușamalizat, iar Curtea de Conturi să evalueze pierderile pentru a vedea dacă calculele făcute de experți se adeveresc.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal