Concursul pentru postul de rector al Universității de Stat de Medicină și Farmacie este netransparent și discriminatoriu, susține profesorul universitar, doctorul habilitat în științe medicale, Oleg Lozan. Potrivit lui, actuala conducere a instituției de învățământ a reangajat mai mulți oameni cu scopul de a modifica numărul persoanelor cu drept de vot, care vor vota așa cum le va indica angajatorul. Totodată, spune el, actualul rector marginalizează alți candidați la funcția de rector a Universității.Rectorul Ion Ababii nu a fost de găsit pentru a comenta acuzațiile, iar departamentul USMF responsabil pe comunicare nu ne-a răspuns la telefon pentru a oferi o reacție.
„Activez aproape toată viața într-o instituție deosebită, cu valori frumoase, cu o semnificație strategică pentru sistemul sănătății, unica care pregătește specialiști cu studii superioare în medicină. Anume reieșind din valoarea ei, este extrem de important ca această instituție să fie gestionată adecvat realităților lumii contemporane și necesităților sistemului sănătății.
Pe parcursul ultimilor 25 de ani am avut 1 rector și …17 ministri ai sănătății, ceea ce presupune responsabilitate pentru tot ce avem azi în sectorul sănătății. Putem construi mii de busturi și alei, dar adevăratul monument al activității noastre este starea sistemului sănătății din Republica Moldova”, a scris Oleg Lozan pe contul său de Facebook.
„Astăzi Alma Mater este în proces de alegere a rectorului, dar, indiferent de importanța lui, acest exercițiu este compromis. Realizarea adecvată a acestui concurs/exercițiu, pretins democratic, este imposibilă din urmatoarele considerente:
• Nu este un veritabil concurs pentru o veritabilă funcție de rector. Căteva luni în urmă, rectorul actual s-a proclamat președinte al usmf. Acest lucru este o încălcare gravă a tuturor normelor legale și morale, transformând alegerile rectorului într-un casting la poziția de marionetă convenabilă președintelui. În așa mod, concursul a fost deja câștigat de actualul rector, iar în usmf a fost descoperită formula veșniciei manageriale.
• Condiții slab transparente și discriminatorii de concurs - perioada de depunere a actelor pentru concurs a fost anunțată și realizată în timpul concediului de vară, iar neadmiterea dosarului în caz de apartenență politică este o marginalizare clară în concurs.
• „Armata secretă” – ex.: ultimele luni masiv au fost reangajați, inclusiv pensionari cu scopul de a modifica numărul persoanelor cu drept de vot, care vor vota exact așa cum le va indica cel care i-a angajat.
• Lobare si marginalizare a candidaților - săptămâna trecută dl rector si-a desemnat 3 favoriti și…a insistat ca restul să se abțină de la depunerea dosarelor (!), acest fapt spune totul despre „alegeri” în usmf…”, a mai scris doctorul habilitat în științe medicale.
Vezi și aceste știri

Parlamentul Republicii Moldova împlinește, astăzi, 31 de ani

Ultima oră! CSP acordă calificativul „nesatisfăcător” activității lui Stoianoglo și propune demiterea procurorului general suspendat
