Igor Munteanu: Contractul de procurare a 95% din acțiunile Avia Invest e trucat și trebuie anulat. NR Investments încearcă denigrarea Guvernului

Igor Munteanu: Contractul de procurare a 95% din acțiunile Avia Invest e trucat și trebuie anulat. NR Investments încearcă denigrarea Guvernului

Contractul de procurare Komaksavia Airport Invest Ltd, deținătoare a 95% din Avia Invest, de către compania NR Investments a familie Rotschild e unul trucat. Asta afirmă președintele Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013-2019), Igor Munteanu. Deputatul a declarat, într-o conferință de presă, că la baza cererii statului de a anula contractul ar sta concursul prin care Avia Invest a fost aleasă drept concesionar.

Întâi de toate, Munteanu a declarat că în procesul de concesionare a Aeroportului au fost depistate mai multe ilegalități. Potrivit deputatului, concursul a fost unul închis, iar Aeroportul a fost ulterior concesionat unei companii care nici nu participase la selectare.

Munteanu a comentat și modul în care NR Investments, care a anunțat că a cumpărat zilele trecute cota de 95% din „Avia Invest”, a comunicat despre tranzacție.

Publicitate

„Comunicatele NR Investments sunt declarații prin care se încearcă denigrarea guvernului și sfidarea țării. Vorbește clar de lipsa de maniere a acestui investitor. Concesionarul nu e în drept, conform legii, să înstrăineze sau să greveze obiectul concesiunii fără acordul scris al concedentului. Nimeni nu poate înstrăina Aeroportul fără acordul Guvernului. Declarațiile de preluare ale lui Rotschild sunt sterile”, a declarat Munteanu.

Comisia de anchetă a cerut Procuraturii adăugarea unor capete de acuzare în cazul membrilor comisiei de concurs, care se referă la fals în acte publice și abuz de putere în interesul unei organizații criminale.

Pe 29 august, firma familiei Rotschild, NR Investments Ltd, a anunțat că a finalizat tranzacția de cumpărare a 95% din compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău. Anunțul a fost făcut printr-un comunicat de presă, iar palma s-ar fi bătut în această miercuri. Se întâmplă în pofida declarațiilor lui Igor Dodon de săptămâna trecută, care, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, a spus că firma lui Nat Rotschild a fost preîntâmpinată că statul intenționează să rezilieze contractul de concesionare a aeroportului.

Ulterior, Guvernul Republicii Moldova a venit cu o precizare. Potrivit autorităților de la Chișinău nu a existat nicio consultare între Guvern și NR Investments Ltd.

Aeroportul Internațional Chișinău a fost concesionat pentru o perioadă de 49 de ani în toamna anului 2013. Concesionarul a devenit firma Avia Invest, președintele consiliului de directori al căreia este Ilan Șor.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal