Accidentele rutiere vor fi soluționate pe cale amiabilă. Ce vor face șoferii

Accidentele rutiere vor fi soluționate pe cale amiabilă. Ce vor face șoferii

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) anunță că va fi pusă în aplicare procedura de constatare amiabilă a accidentului de autovehicul. În baza acestei proceduri, conducătorii auto implicați într-un accident rutier pot utiliza formularul „Constatare amiabilă de accident” în relația cu companiile de asigurare, fără a mai fi necesară documentarea accidentului la poliţie.

Procedura va intra în vigoare de la 8 septembrie 2019.

Potrivit CNPF, formularul de constatare amiabilă de accident rutier se eliberează la cerere de compania de asigurări unde a fost procurată polița de răspundere civilă auto internă (RCA).

Publicitate

Conducătorii auto sunt îndemnați să se adreseze la companiile de asigurări/intermediarii de asigurări la care au procurat polița RCA pentru eliberarea formularului respectiv.

Procedura de constatare amiabilă a accidentului poate fi aplicată pentru toate accidentele rutiere survenite pe teritoriul Republicii Moldova, în care au fost implicate doar două autovehicule și în urma cărora au rezultat doar daune materiale nesemnificative, în mărime maximă de zece mii de lei.

În cazul unui accident în care au fost implicate două vehicule şi care s-a soldat doar cu pagube materiale, ambii conducători auto implicați în accident vor completa şi vor semna formularul „Constatare amiabilă de accident” potrivit normelor imprimate pe verso-ul formularului.

CNPF anunță că formularul va a fi completat doar în cazul în care ambii conducători auto implicați în accident dispun de asigurare RCA, prejudiciul nu este mai mare de 10 mii lei și de comun acord este stabilită persoana vinovată de producerea accidentului. În caz contrar, accidentul urmează a fi documentat de către organele de poliție, se arată într-un comunicat emis de CNPF.Din septembrie 2019 procedura de constatare amiabilă a accidentului de autovehicul va fi valabilă numai pentru polițele de asigurare de răspundere civilă auto internă, în timp ce pentru deținătorii certificatului de asigurare „Carte Verde”, procedura va fi posibilă de la începutul anului 2020.

Conform datelor din Sistemul informațional automatizat de stat RCA Data, în anul 2018 au fost gestionate și soluționate 8.611 de dosare de daune. Din totalul dosarelor administrate de asigurători, în cazul a 5.163 de dosare (60% din totalul dosarelor), cuantumul despăgubirii s-a cifrat până la 10 mii lei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal