O avocată care a apărat diaspora în instanță după prezidențialele din 2016, numită secretară de stat la Justiție. Ce remanieri s-au produs

O avocată care a apărat diaspora în instanță după prezidențialele din 2016, numită secretară de stat la Justiție. Ce remanieri s-au produs

Guvernul a aprobat astăzi demisia a patru secretari de stat și numit un nou secretar de stat la Justiție. Este vorba despre Veronica Mihailov-Moraru, care a reprezentat diaspora în dosarul „Diaspora contra R. Moldova”, după prezidențialele din 2016.

În debutul ședinței Executivului, ministra Finanțelor, Natalia Gavrilița, a anunțat despre demisia secretarei de stat Viorica Pricop. De la Justiție a plecat fostul secretar de stat Eduard Serbenco, care a candidat și pentru funcția de judecător al Curții Constituționale din partea Guvernului.

Daniela Morari, secretara de stat MAEIE, a fost transferată în altă funcție în cadrul aceluiași minister, iar Anastasia Ocerentîi de la Sănătate va pleca din funcție din 2 septembrie.

Publicitate

În schimb tot astăzi Guvernul a numit-o secretară de stat a Justiției pe Veronica Mihailov-Moraru.

„E o juristă, avocată și cercetătoare în domeniul dreptului. E cunoscută în combaterea torturii și a apărat victimele din 7 aprilie. A reprezentat cetățenii din diasporă în contextul votului din 2016”, a prezentat-o ministra Olesea Stamate.

Amintim că la 13 noiembrie 2016, peste hotare a votat un număr record de cetățeni din diasporă, însă în mai multe secții de votare au fost epuizate buletinele de vot. La 20 noiembrie 2016, în cel puțin 30 de orașe din întreaga lume cetățenii moldoveni au organizat acțiuni de protest și flasmob-uri prin care și-au exprimat dezacordul față de rezultatele alegerilor prezidențiale.

Potrivit Ziarului de Gardă, la 21 noiembrie 2016, avocații Eduard Digore și Veronica Mihailov-Moraru, mandatați de către 143 de cetățeni moldoveni din Italia, Marea Britanie, Franța, Irlanda și Germania, au depus două cereri de chemare în judecată la Judecătoria Centru, iar ca părți terțe au fost atrase CEC, MAEIE și Guvernul R. Moldova. La 2 decembrie 2016, după mai bine de 11 ore de ședințe și două ore de deliberare, magistrata sect. Centru, Djeta Chistol, a respins cererea de chemare în judecată a celor 143 de cetățeni din diasporă, calificând-o drept „neîtemeiată”.

Dosarul a ajuns, într-un final, la CtEDO.

Citește și: 20 de secretari de stat din garda veche, demiși de Guvernul Sandu

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal