
Cândva în 1989. Ce scria „Glasul”, primul ziar cu alfabet latin: A fi eliberat nu înseamnă a fi liber (FOTO)
„Glasul” a fost primul ziar cu alfabet latin, în limba română, tipărit la început clandestin la Riga și Vilnius. Prima ediție a ieșit de sub tipar la 15 februarie 1989, iar în editorialul introductiv scriitorul Ion Druță scria că „în Moldova, adevărurile mari, temeinice, de căpătâi, aproape că nu se mai rostesc”.
・
Primul număr al ziarului cu alfabet latin „Glasul” a fost printat la Riga, pe 15 februarie 1989, cu jumătate de an înainte de 31 august 1989. Ziarul „Glasul” a apărut la inițiativa scriitorului Ion Druță, iar din echipa redacțională au făcut parte scriitoarea Leonida Lari, publicistul Ion Vatamanu, regizoul Emil Loteanu, poetul Grigore Vieru, scriitorul Vladimir Beșleagă și alții. Reportera AGORA a mers la Biblioteca Națională a Moldovei, unde a selectat câteva pagini de ziar care i-au atras atenția.
„(...) Nu știu cum și de ce am avut totdeauna impresia că furtunile prin care trece neamul nostru, se topesc în negura necunoașterii, fără să fi lăsat mărturie spre povață urmașilor. Războiul, foametea, stagnarea se țin minte mai mult datorită memoriei martorilor oculari și odată cu dispariția martorilor riscă să dispară și istoria modernă a neamului. Nu știu cum și de ce am avut totdeauna impresia că destinele oamenilor simpli, din popor, se trec necunoscute, neînțelese...”, scria Ion Druță.

În anul 1989 au fost tipărite primele trei numere ale ziarului „Glasul”. Al doilea număr a fost tipărit în luna martie în orașul Vilnius, iar a 3-a ediție la Orhei, în august 1989. Din anul 1990 - ziarul apărea lunar, în condiții legale, la Chișinău.

Publicația perioadică era mai întâi de toate un mijloc de întărire al identității naționale.
În numărul al doi-lea al Glasului, care s-a printat la Vilnius, găsim, printre altele, articolele „Prea mulți lituanieni în Lituania - despre migrație”; „Un voiaj în Moldova” sau „Specificul românesc”.

În una din edițiile tipărite la Chișinău, în 1990, Andrei Vartic scria: „Să nu lăsăm nepoților nimicul”, iar Ion Crețu povestea despre basarabenii deportați în Siberia: „Ridicați la miez de noapte”.
„Moscova nu crede în lacrimi”, publicat în septembrie 1990.

„A fi eliberat nu înseamnă a fi liber”, editat în noiembrie 1990. Textul este bazat pe mărturiile unui om care a trecut prin urgiile organizate de regimul lui Stalin.

„Pentru ce-am luptat? Sau începem lupta din nou?”

Ziarul „Glasul” a fost redenumit în „Glasul Națiunii” care a apărut, în ediție print, până în anul 2009.
Despre publicația perioadică „Glasul”, inclusiv anul și locul editării, am aflat de la artistul plastic Lică Sainciuc, fiul maestrului Glebus Sainciuc și al pictoriței Valentina Rusu-Ciobanu. În anul 1989, Lică Sanciuc a publicat cartea „Nani-Nani”, „scrisă de mână”, deoarece la tipografie nu erau litere românești.
Ziua limbii Române este marcată în fiecare an, pe 31 august. În 2019 se împlinesc 30 de ani de la proclamarea limbii române drept limba de stat a Republicii Moldova și revenirea la alfabetul latin.