„Am fost la Chișinău, tot normal”. Întrebat dacă a fost în PMAN, Golovatiuc ne-a tăiat-o scurt. „Eu nu sunt om pentru Piață”.

Democratul Sergiu Sîrbu spune că se pregătea de școală.

„Eram în clasele primare, evenimentele le-am văzut de la televizor. În orice caz eu m-am bucurat când am trecut la grafia latină și m-am obișnuit rapid cu noul alfabet”, spune democratul. 

„Eu am fost în PMAN, ascultam discursurile”, recunoaște socialistul Eduard Smirnov, cel mai vârstnic deputat al acestei legislaturi.

„Știți, eu sunt un rus moldovean sau un moldovean rus, de aceea nu m-am gândit prea mult la asta. Consider că dacă moldovenii au decis să treacă la alfabetul latin, asta e treaba moldovenilor, nu am probleme cu asta. Problema e că în Constituție scrie că limba e moldovenească, iar dorința poporului e ca ea să se numească română. Sunt deranjat că nu corespunde Constituției”, consideră decanul de vârstă al Parlamentului.

„Eram la Chișinău împreună cu cei care au luptat ferm pentru adevărul lingvistic și istoric”, ne spune deputatul Iurie Reniță. Parlamentarul spune că a activat la revista „Limba Română” și pe 31 august 1989 era în toiul evenimentelor.

„Am fost și eu printre cei care s-au străduit să facă posibilă revenirea limbii române acasă. Eram în sediul Parlamentului, am avut onoarea să particip”, afirmă fostul ambasador moldovean la București.

„Eu îmi aduc aminte foarte bine, pentru că eram în PMAN”, recunoaște democrata Monica Babuc. „Mi-aduc aminte această jubilare absolută care mă reprezintă. Asta a însemnat o marcare absolută pentru mine, a fost o mare realizare a mișcării de eliberare națională”, spune vicepreședinta Parlamentului. 

„Din păcate nu eram încă atunci, am venit un pic mai târziu. Am avut noroc că părinții mei au luptat pentru alfabetul latin, limba română și nu am decât să mă bucur”, ne-a spus și deputatul PAS, Radu Marian.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!