„Limba Noastră”, „Limba Mamei” sau „Limba Română”. Abordări distincte în felicitările de 31 august a primilor oameni în stat

„Limba Noastră”, „Limba Mamei” sau „Limba Română”. Abordări distincte în felicitările de 31 august a primilor oameni în stat

Șeful statului, Igor Dodon, face o analogie cu mama și Patria și spune că nu contează cum se numește limba ce o vorbim. „Slăvită fie Limba Noastră, Limba Mamei, pe 31 august și în fiecare zi!”, spune președintele despre sărbătoarea de azi.

„Așa s-a întâmplat că, de câteva decenii, denumirea limbii a constituit, și mai constituie azi, un motiv de neînțelegere și tensiune pentru societatea noastră. Chestiunea limbii a devenit atât de sensibilă în Republica Moldova, încât orice inițiativă în privința ei a avut efecte conflictogene, a tulburat spiritele într-un mod toxic pentru societate. De aceea, poate că cea mai potrivită soluție este să ne concentrăm astăzi nu pe formă, ci pe fond, nu pe denumire, ci pe calitatea vorbirii, și să lăsăm poporul moldovenesc, ca autentic stăpân al limbii, să forjeze limba așa cum a făcut-o de veacuri”, scrie pe pagina de Facebook, Igor Dodon.

Publicitate

Tot Limba Noastră sărbătorește și Zinaida Greceanîi. În mesajul său de felicitare, președintele Parlamentului afirmă că dacă politicienii au învățat să treacă peste orgolii și ambiții, atunci și cetățenii vor reuși să lase deoparte disputele semantice. Cu toate acestea, Greceanîi nu specifică cum se numește limba pe care o vorbim.

„Trăim de mai bine de două decenii într-o atmosferă de reproșuri reciproce și dispute legate de denumirea limbii. Deja a devenit axiomă faptul că societatea este divizată, iar gradul de intoleranță a atins în ultimii ani cote îngrijorătoare. Iată de ce, în această zi, vreau să vă rog să celebrăm fiecare, cu respect unii pentru ceilalți, limba pe care o vorbim”, scrie Zinaida Greceanîi pe pagina Parlamentului, dar și pe pagina sa de Facebook.

De cealaltă parte, Maia Sandu felicită cetățenii Republicii Moldova cu sărbătoarea Limbii Române. „Cel mai frumos monument pe care-l putem face limbii române este să o vorbim corect, să ne îmbogățim limbajul, să citim cărți românești și să promovăm cultura românească. Fiți mândri că vorbiți limba română!”, scrie prim-ministra pe pagina sa de Facebook.La 31 august 2019 se împlinesc 30 de ani de la evenimentele din 1989 când Sovietul Suprem (n.r. Parlamentul) a votat cea mai mare parte a legislației cu privire la limba de stat și revenirea la alfabetul latin. În prezent, această zi este declarată sărbătoare națională în Republica Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal