Până în ianuarie 2019 oferta de valută era mai mare comparativ cu cererea, iar asta a dus la aprecierea monedei naționale.

Expertul de la IDIS Viitorul spune că oferta de valută în prezent este stabilă, deoarece remitențele pentru a treia oară în istoria Republicii Moldova au început să scadă. „Transferurile de bani au crescut până în 2008 când au ajuns la 1,6 miliarde de dolari după care s-au redus la 1,1 miliarde de dolari ca urmare a crizei din anul 2009. Transferurile de bani s-au restabilit până în anul 2014 după care s-au redus la 1,08 miliarde de dolari pe fundalul jafului bancar. În următorii ani a avut loc o îmbunătățire, iar în anul 2019 a fost înregistrată scăderea remiterilor de la moldovenii care muncesc în străinătate”, susține Veaceslav Ioniță.

Dacă autoritățile vor să reducă deficitul balanței comerciale, să rezolve problema pe piața valutară și să nu permită deprecierea monedei naționale care duce la sărăcirea populației -  trebuie să se gândească la diversificarea pieței resurselor energetice. 

Potrivit lui Ioniță, industria automotive și ZEL au salvat exporturile Republicii Moldova. Dacă nu ar fi înregistrat o creștere anuală cu 170 milioane de dolari atunci anul acesta țara noastră ar fi contabilizat o reducere a livrărilor de mărfuri cu cel puțin 100 milioane de dolari. Producția agricolă a înregistrat o reducere a exporturilor cu peste 100 milioane de dolari.

În același timp e nevoie și de demonopolizarea exporturilor. Monopolul a limitat din capacitatea businessului de a-și valorifica la maxim potențialul. Al treilea factor enunțat de Ioniță este atragerea banilor pe piața imobiliară a moldovenilor care muncesc în străinătate. Piața imobiliară este o piață cu perspectivă. „În acest an atestăm deja trei recorduri. Vor fi peste 23 mii de apartamente vândute și vom ajunge la 10 mii credite ipotecare și la 7 miliarde de lei credite acordate domeniului construcțiilor. Un fenomen nou în Republica Moldova este că numărul persoanelor care preferă să trăiască în chirie este în creștere și ne apropiem de 15%, iar în câțiva ani vom ajunge la media europeană de 30%”, adaugă Veaceslav Ioniță.

Expertul economic Ioniță afirmă că pentru reducerea deficitului balanței comerciale și diminuarea presiunii de pe piața valutară, Republica Moldova trebuie să se focuseze pe ZEL și industria automtivă.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!